Skupština u petak zaseda – Smrad i zagađenje vazduha nisu na dnevnom redu

Skupština, Odjek.rs

Iako su dve opozicione odborničke grupe pred zasedanje Skupštine grada, na sastanku predsednika odborničkih grupa, usmeno zatražile da se u dnevni red zasedanja Skupštine grada uvrsti tačka u vezi sa zagađenjem vazduha u Kruševcu, to se nije dogodilo.  Ta tačka se do 22. maja nije našla na dnevnom redu Skupštine, mada je Gradsko veće danas, 23. maja, razmatralo Predlog Zaključka da Zavod za javno zdravlje Kruševac izvrši uvid u dokumentaciju svih privrednih subjekata u vezi sa merenjem zagađenja vazduha. Opozicija je najavila da će o problemu neprijatnih mirisa i zagađenja vazduha svakako govoriti na zasedanju lokalnog parlamenta.

– Kada se govori o zagađenju vazduha, jasno treba napraviti razliku između prijava na neprijatne mirise i zagađenja. Grad Kruševac je preduzeo sve odgovarajuće zakonske radnje, upravo da bi se sačuvao kvalitet vazduha, a biće i dodatno pojačane preventivne mere – navedeno je u pisanim odgovorima Gradske uprave, dostavljenim našoj redakciji, na pitanje da li će se na dnevnom redu po redovnom ili hitnom postupku naći pitanje zagađenja vazduha u Kruševcu.

Piše, takođe, da do dana sazivanja sednice Skupštine grada, ovlašćeni predlagači nisu Skupštini grada, u skladu sa Poslovnikom o radu, dostavili predlog takve tačke te da do 22. maja Gradsko veće nije uputilo predloge za dopunu dnevnog reda predstojeće sednice Skupštine grada.

Predsednici dve opozicione grupe formirane iz koalicije Srbija protiv nasilja, Stefan Bojičić i Dejan Stevanović, potvrdili su portalu Odjek da su na sastanku šefova odborničkih grupa prošlog četvrtka usmeno zatražili da se tačka o zagadjenju vazduha u Kruševcu stavi na dnevni red zasedanja.

SSP, Odjek.rs
Predsednik Odborničke grupe “Život je u pitanju”, Stefan Bojičić / Foto: GO SSP

Tada smo ih obavestili da ćemo koristiti svaku tačku dnevnog reda da govorimo o tome, ukoliko se ta tačka ne nađe na dnevnom redu. Predlagali smo da dovedu stručnjaka koji bi svima nama objasnio šta se dešava. Oni to nisu ni prihvatili ni odbili – rekao je Stefan Bojičić, predsednik Odborničke grupe  “Život je u pitanju” (Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, sindikat „Sloga”)

Dejan Stevanović, predsednik Odborničke grupe “Srbija protiv nasilja – dr Branislav Bata Andrić“ (Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Srbija centar i Novo lice Srbije) smatra da je važno da kompetentna osoba na sednici Skupštine grada govori o tome, a ne da svi nadgađamo šta se dešava:

Dejan Stevanović, odjek.rs
Predsednik Odborničke grupe “Srbija protiv nasilja – Dr Branislav Bata Andrić”/ Foto: Odjek.rs

Insistitrali smo da to bude na Skupštini jer drugačiju težinu i formu ima kada Grad i odbornici, kao neko ko upravlja gradom, pozovu nekog kompetentog da dođe i podnese izveštaj. Najgore je nemanje informacija u vezi sa tim  da li nas to ugrožva ili ne. Smrad je jedno, ali zagadjenje vazduha je drugo.

Podsetimo da se već više od mesec dana građani žale na jak smrad u vazduhu, opisujući da on  „guši, štipa za oči i grlo“, da je, prema do sada dostupnim informacijama Gradska uprava zbog toga 8. aprila i 8. maja uputila zahtev Ministarstvu zaštite životne sredine za vanredni inspekcijski nadzor za fabrike HI Župa i BIN komerc, da do sada odgovora nadležnih o rezultatima tog nadzora nema. Prema infomacijama iz tih fabrika smrad ne potiče iz njihovih pogona. Prethodno su odbornice iz redova opozicije uputile pismo gradonačelniku Kruševca i gradskim većnicima, sa zahtevom da se sazove vanredna sednica Skupštine grada na kojoj će jedina tema biti pitanje zagađenosti vazduha.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *