Odbornica PSG o zagađenju vazduha: Nezvanično iz ministarstva- Neprijatni mirisi dolaze iz BIN komerca

Ksenija Bradić Veljović, kao odbornica Pokreta slobodnih građana u lokalnoj Skupštini, obratila se nadležnima zbog zagađenog vazduha u Kruševcu. Odgovore koje je dobila od inspekcije, prosledili je medijima.

Nakon što su se građani danima žalili na jak smrad u vazduhu koji guši i štipa za oči i grlo, odbornica Bradić Veljović upitila je dopis Odeljenju za vanredne situacije. U odgovorima koje je dobila od inspektorke za zaštitu životne sredine, istaknuto je, između ostalog, da je 8. aprila i 8. maja Gradska uprava uputila zahtev Ministarstvu zaštite životne sredine za vanredni inspekcijski nadzor za fabrike HI Župa i BIN komerc, zbog učestalih obraćanja građana.

 –Na osnovu nezvaničnih podataka dobijenih od strane nadležnog Ministarstva nema prekoračenja sumpor dioksida, azot-dioksida i ugljen monoksida u vazduhu. Neprijatni miris je posledica dorade kalijum-etil-ksantata, tj. prerada praha u pelet zbijanjem u fabrici “BIN KOMERC”doo– navodi se u odgovorima koje je Gradska uprava prosledila odbornici Bradić Veljović.

U odgovorima nadležne inspektorke navodi se i to da informacije o postupanju republičke inspekcije za zaštitu životne sredine nisu još zvanično dostavljeni Gradskoj upravi Kruševac, ali da su od strane resornog ministarstva obavešteni da su  vanredni inspekcijski nadzori izvršeni 25. aprila i 8. maja ove godine, kao i da ti nadzori još uvek traju.

Kako  bi grad bio siguran u vezi zagađenja vazduha koje može da naruši zdravlje ljudi ili životnu sredinu, u program kontrole kvaliteta vazduha za 2024-2026.godinu uvrstiće se merenja za specifične parametre za navedenu lokaciju- navode iz Gradske uprave.  

Ksenija Bradić Veljović, odbornica u lokalnoj Skupštini

 Odbornica Bradić Veljović se zbog, kako je objasnila, nepoverenja u procedure pod ovom vlašću, obratila nadležnima u republičkoj inspekciji, ali od njih nije dobila nikakve povratne informacije, odnosno, nakon što joj se prvi put javio, telefon načelnika te inspekcije više nije bio dostupan

Ističe da je „sumnjiv izostanak komunikacije između lokalne vlasti i republičke inspekcije“ i da, kako je kazala, liči na ping- pong igru za nas “sa jeftinijim ulaznicama”, na klasičan izostanak političke volje da se stvari isteraju na čistac i da se ne sazna “šta se valja iza brega”.

Ostaje nam dalji pritisak na lokalne i republičke institucije i budno oko, a moj  sledeći dopis lokalnoj inspekciji će sadržati sledeća pitanja: do kada ćete čekati izveštaj Ministarstva tj koliko dana traje rok za izveštaj o vanrednom inspekcijskom nadzoru izvršenom 08.05.2024; zašto nemamo zvanične podatke umesto nezvaničnih od Ministarstva o zagadjenosti našeg vazduha; koji organ grada i na kojoj sednici je doneo Odluku o namenskom merenju kvaliteta vazduha; kada je prvo merenje iz programa kvaliteta vazduha grada za period 2024-2026. godone- kaže na kraju odbornica Ksenija Bradić Veljović.


3 Comments

  1. Jel ova bese muzičar? Ne ne. A nisi? Jesam jesam. Nisi ili jesi? Ne zna ni sama gde ni šta želi. 😂😂😂 Nema većeg trovanja od ovakvih propalih pokusaja da budu vazni.

    1. Niti interesantan, niti duhovit komentar na to da je neko ( ma koje profesije bio) pokušao da reši problem zagađenja vazduha koji dišemo i Vi i ja i naša deca. Problem je mnogo veći nego što izgleda i prevazilazi sitnostranačka prepucavanja.

      1. A čime pokušava da resi “problem”? Živim ovde čitav život i ne poznajem nikoga da se otrovao vazduhom. Da se oseća industrija, sporadicno da i to svaka. I gumara, i nekada rafinerija ulja i Branko Perisic. I? Setili se da prave halabuku. Čekamo predlog da zatvorimo sve fabrike. Uspeli su da smanje zagadjenje nekada jer su sve živo zatvorili. Jeftina predstava i ako se pokaže da nema zagadjenja treba ih kazniti za uznemiravanje javnosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *