TRUD

Udruženje Tim za razvoj i unapređenje društva (TRUD) osnovano je u Kruševcu sredinom marta 2023. godine. Pokrenula ga je grupa entuzijastkinja okupljena oko zajedničke vere u ideju da aktivni građani/građanke mogu da doprinesu pozitivnim promenama u svom okruženju.

U Statutu, između ostalog piše, da je Udruženje „Tim za razvoj i unapređenje društva“ (TRUD) osnovano kako bi delovalo u oblasti razvoja civilnog društva, unapređenja medijske pismenosti, informisanja građana, razvoja medija i novinarstva, kreiranja multimedijalnih sadržaja te upotrebe novih medija. Trudićemo se da u centru naše pažnje budu podrška mladima i svim ostalim osetljivim grupama, te razvoj kulture, obrazovanja, demokratije.
Pokušaćemo da posebnu pažnju posvetimo očuvanju životne sredine, odnosno podizanju svesti građana o važnosti te teme. Kako bi ostvarile pomenute ciljeve sprovodićemo različite projekte usmerene na unapređenje društva i okolnosti u kojima živimo i stvaramo. Takođe, pokrenule smo portal Odjek.rs, koji treba da doprinese objektivnom informisanju građana o temama značajnim za njihov svakodnevni život.

Jedan od naših ciljeva je širenje i jačanje uticaja civilnog društva u Srbiji kroz obezbeđivanje medijske vidljivosti za aktivnosti nevladinog sektora te kroz povezivanje i umrežavanje sa nevladinim organizacijama.

Udruženje je posvećeno zaštiti ljudskih prava te povezivanju ljudi koji razmišljaju na kreativan način.

Osnivanje Udruženja inicirale su dugogodišnje novinarke Jelena Božović i Danijela Pavlović, vođene idejom da je dužnost novinara/novinarki i aktivista/aktivistkinja da ukažu na društvene pojave (pozitivne i negativne), te da podstaknu građane/građanke da se aktivno uključe u kreiranje društvenih okolnosti.