Opozicija: Vlast da se obrati građanima zbog zagađenja vazduha!

Odbornice iz redova opozicije uputile su danas pismo gradonačelniku Kruševca i gradskim većnicima, sa zahtevom da se sazove vanredna sednica Skupštine grada na kojoj će jedina tema biti pitanje zagađenosti vazduha u našem gradu, odnosno, koja to firma i čime truje građane i građanke Kruševca.

Zahtevamo da se odmah obratite građanima Kruševca i iznesete sve informacije o zagađenju vazduha koje imate, kao i koja firma i čime već godinama truje građane i koje mere koje ste preduzeli. Da li ta firma ispušta toksične materije bez prečišćavanja u atmosferu ili u vodu i šta se preduzima da se to spreči navodi se u pismu koje potpisuju Dušanka Milosavljević i Jelena Živković, odbornice u Skupštini grada Kruševca ispred stranke Srbija centar SRCE.

U pismu se dalje navodi da vazduh u gradu smrdi na „hemiju“, guši, izaziva mučninu, peckanje i suzenje očiju:

Za slučaj da se o kvalitetu vazduha informišete samo preko zvaničnih dokumenata na kojima može da piše i da je sve u redu sa vazduhom, mi, građani, odbornici u Skupštini grada, obaveštavamo vas da nije tako. Pitamo, da li smemo da izvedemo dete koje ima opstruktivnu bolest pluća u šetnju?

Zahtev koji su opozicione odbornice uputile nadležnima je da svakodnevno izveštavaju građane o koncetraciji PM 10 i PM 2,5 čestica u vazduhu.

Na sajtu grada se nalaze rezultati merenja zagađenja od prethodnog meseca i to ne služi ničemu osim prividnom poštovanju zakonskih propisa. Obraćamo vam se direktno, jer su svi sugrađani koji su se do sada obraćali inspekcijama, praktično ismejani. Vaš posao je da svim zakonskim sredstvima obezbedite da hemijska industrija u našem gradu donosi građanima korist, a ne zagađenje i bolestkaže se u pismu.

Odbornice su upitale gradonačelnika i gradske većnike da li su svesni svoje odgovornosti u konkretnom slučaju.

Mi, poslanice Srbija centra, insistiramo na rešavanju problema koji se odnose na zagađenje, jer je to prva i najvažnija stvar bez koje nema kvalitetnog i zdravog života građana. Do sada niste ništa učinili povodom sanacije neuslovne deponije u Srnju. Mi upozoravamo na probleme dok još mogu da se reše, a ne kada već bude prekasno.

Odbornice su se osvrnule i na park Bagdalu i najavljenu izgradnju hotela na toj lokaciji:

Pozivamo vas i da poslušate građane koji zahtevaju da se sačuva park Bagdala od investitorskog urbanizma. Građani Kruševca neće hotel na Bagdali! Valjda je svima danas dok jedva dišemo jasno koliko za sve nas znače sve zelene površine, pluća našeg grada.

Podršku odbornicama stranke Srbija centar SRCE, danas je ispred Gradske kuće, gde se grupa građana okupila protestvujući zbog zagađenja vazduha u našem gradu, dala Ksenija Bradić Veljović, odbornica Pokreta slobodnih građana u Skupštini grada.

 Dosta se građana obratilo nadležnima zbog zagađenja vazduha, ali nema povratnih informacija. Danas smo ovde da predočimo građanima da opozicija nešto preduzima po tom pitanju. Lično sam uputila dopis Odeljenju za vanredne situacije jer smatram da ovo jeste vanredna situacija, kao i inspekciji za zaštitu životne sredine. Kontaktirala sam i načelnika republičke inspekcije za zaštitu životne sredine, bio je vrlo predusretljiv ali nije imao ništa da kaže čime bi umirio građane, ali je obećao kontakte ljudi koji imaju ovlašćenja i mogu da pomognu u rešavanju problema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *