Građani ponovo pitaju za sudbinu Doma Vojske – Odgovor u rukama ministarstava

Dom Vojske, Odjek.rs

Građane Kruševca i dalje muči neizvesna sudbina nekadašnjeg Doma Vojske, pored Stare zelene pijace. Iako je već nekoliko godina u vlasništvu Grada Kruševca, zgrada je u poprilično lošem stanju. Naša redakcija je ponovo nadležnim službama prosledila pitanje sugrađana u vezi sa obnovom i korišćenjem tog objekta:

– Kruševačko Javno preduzeće za urbanizam i projektovanje uradilo je idejno rešenje projekta rekonstrukcije nekadašnjeg Doma Vojske Srbije. Projekat je u fazi razrade, a ideja je da bude namenjen nekoj od ustanova kulture u čijem sastavu bi se najverovatnije našla pozorišna scena i koncertna dvorana. Grad Kruševac aplicirao je za sredstva kod više ministarstava i u zavisnosti od ishoda, biće moguća dalja planiranja – navedeno je u odgovoru Gradske uprave.

Dom Vojske, Odjek.rs
Građane zanima šta će biti sa objektom, koji godinama propada / Foto: Odjek.rs

Prošlo je sedam meseci od naše poslednje posete Javnom preduzeću za urbanizam i izgradnju povodom navedenog projekta. Tom prilikom v.d. direktora Miloš Jović rekao nam je da je „sve još uvek u fazi idejnog rešenja koje podrazumeva rekonstrukciju i dogradnju“. Prema njegovim rečima u pitanju je velika investicija koja iznosi oko 700 miliona dinara.  U planu je prizemni objekat sa spratom multuikulturalnog sadržaja. Konkretno, centralni segment bi činila teatar sala, sa scenom koja bi se prostirala u spoljašnjem i umutrašnjem prostoru.

Nekoliko prostorija planirano je za izmeštanje Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke. Iako još uvek nije odlučeno kome će biti dat na korišćenje, najbliskiji objektu je Kulturni centar Kruševac jer se pouzdano zna da bi u zgradi trebalo da bude škola glume, teatar lutkarskih predstava i gluve sobe namenjene neafirmisanim bendovima.

Inače, „Klub Vojske Srbije“, kako mu je pun naziv, prostire se na 1.200 kvadratnih metara na parceli od 20 ari. Pored njega se nalazi gradski Zatvor koji bi trebalo da bude izmešten na drugu lokaciju, pre nego što objekat postane funkcionalan.

N.N.

1 Comment

  1. Ma šta nas više zamlaćujete, svi znamo kome će na “99 godina” biti poklonjeni svi gradski objekti u Kruševcu.
    Sada lepo završite projekat, pa iz budžeta (mojim novcem) sredite da se i zgrada i dvorište sijaju (kao Pionirski park, Bagdala…) i onda da kulturno dobro ne propada, poklonite “nekom” da kao vlasnik o tome “brine”.
    Mafija neka radi u skladu sa svojim moralom, kao što smo više puta videli, niko neće reći ni reč protiv.
    Kada već nismo ljudi, dragi Kruševljani, slobodno nastavimo da budemo – ludi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *