Kako Domu Vojske vratiti stari sjaj: Projekat spreman, traga se za novcem

Prošlo je pet godina od kako je “Klub Vojske Srbije”, među sugrađanima poznatiji kao Dom Vojske, prešao u vlasništvo Grada Kruševca, a Kruševljane još uvek muči pitanje kakva sudbina čeka objekat koji se nalazi u strogom centru, na jednoj od najatraktivnijih lokacija. Iako se govorilo o različitim namenama za koje bi taj prostor mogao biti upotrebljen, objekat već godinama samo propada.

Gotovo da nema pripadnika starijih generacija koji bar jednom nisu posetili ovaj prostor, u kojem su, osim vojnih priredbi i balova, održavane izložbe, prijemi gostiju tokom gradskih svetkovina, tradicionalno prvenstvo Kruševca u šahu. Tokom kriznih devetesetih, iznajmljivan je i za organizovanje svadbi.

Izvestan broj naših sugrađana smatra da bi ovaj objekat trebao da bude vojni muzej, ili objekat koji bi služio za galerijske i muzejske postavke. Bilo je predloga da se tu otvori neka visoka škola ili fakultet, za šta objektivno ima kapaciteta, da se pripoji Kulturnom centru Kruševac, gde bi ustanova pokrenula nove kulturno-zabavne programe za mlade, ili da postane pomoćni objekat gradske administracije, što bi među građanima bilo vrlo nepopularno rešenje. Sve u svemu, i nakon pet godina, ostalo je samo slovo na papiru.

Miloš Jović, direktor
Miloš Jović, v.d. direktora Javnog preduzeća za urbanizam i projektovanje / FOTO: Odjek.rs

Sve je još uvek u fazi idejnog rešena koje podrazumeva rekonstrukciju i dogradnju – kaže Miloš Jović, v.d. direktora Javnog preduzeća za urbanizam i projektovanje. Tim projektom aplicirali smo prošle godine kod Ministavstva kulture koje dodeljuje sredstva samo za rekonstrukcije i dogradnje, ali nije prihvaćen. U pitanju je velika investiciona vrednost koja se procenjuje na oko 700 miliona dinara.

Prema rečima našeg sagovornika projekat predviđa prizemni objekat sa spratom multikulturalnog sadržaja. Centralni segment bi bila teatar sala sa scenom:

Projektovana scena je dvostralna, ima mogućnost prikazivanja predstava u unutrašnjem i spoljašnjem prostoru –napominje Jović. Interesantno je da će biti adaptirana i za operske arije, a prostor ispred bine poslužiće i za organizaciju izložbi. Nekoliko prostorija planirano je za izmeštanje Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke. U planu je i škola glume, teatar lutkarskih predstava, i gluve sobe namenjene mladim neafirmisanim bendovima. Kao što se može zaključiti, ovaj multifunkcionalni prostor je namenjen za kulturna dešavanja, a kome će biti dat na korišćenje odlučiće Gradska uprava.

Dom Vojske, Odjek.rs
Ovako bi, prema projektu, trebalo da izgleda Dom Vojske / FOTO: Odjek.rs

Dom Vojske prostire se na 1.200 kvadrata, i obuhvata parcelu od 20 ari. U dvorištu se još uvek mogu videti letnja pozornica, bašta i košarkaški teren. Zatvor koji nalazi nedaleko, trebalo bi da bude izmešten na drugu lokaciju. Sam početak rekonstrukcije ne može pouzdano da se precizira.

Nezahvalno je prognozirati kada će početi radovi, jer to isključivo zavisi od priliva sredstava – naglašava Jović. Nedavno je dolazila delegacija EU. Rešenje im se dopalo i izrazili su spremnost da pomognu. Čekamo njihov odgovor. Grad je u budžetu za ovu godinu opredelio izvesna sredstva, ali uslov je bio da ostatak novca dobijemo od Ministarstva kulture. Sredstva nismo dobili pa je prilikom poslednjeg rebalansa budžeta novac usmeren za druge potrebe. Grad je spreman i čeka. Bilo koja pomoć ili donacija pokrenuće prve građevinske radove – kaže Jović.

Podsetimo i da su mladi i kultura oblasti koje su definisane kao ključne u Strategiji razvoja urbanog područja Grada Kruševca, a da su projekti rekonstrukcije Doma Vojske i Lazarevog prepoznati kao važni koraci ka tome.

N.N.

1 Comment

  1. Nije potrebno da se tu mnogo razmišlja – to treba da ostane Kulturni dom vojske (ako vojske i dalje ima u našem gradu) Ako je nema, ona to naprosto treba da bude Dom kulture

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *