Znate li ko je Njegoša poklonio Kruševcu?

bista njegoš, odjek.rs

Pre više od pola veka, na platou pored tadašnje Skupštine opštine Kruševac, otkrivena je bista Petra II Petrovića Njegoša, jednog od najvećih naših pesnika i filozofa. Delo je, povodom jubileja Kruševca, gradu poklonila supruga Sretena Stojanovića, akademskog vajara iz Beograda.

Za izradu poprsja, umetnik je koristio mekani kamen porozne strukture, pa je sredinom osamdesetih, zbog straha od oštećenja, urađen odlivak u bronzi, a originalna skulptura je preneta u Muzej.

bista njegoš, odjke.rs

Oko spomenika se nalazi namenski uređen prostor, kameno gumno u obliku potkovice sa uzdignutim sedištima za odmor i uživanje. Nastalo je po ugledu na Njegoševo gumno na Cetinju gde su se održavali sastanci crnogorskih starešina sa vladarima.

Delo je nastalo 1954. godine, u zreloj fazi Stojanovićevog stvaralaštva, a u Kruševcu je svečano otkriveno 2. jula 1971. godine.

Inače, prilikom otkrivanja biste organizovan je veliki skup posvećen poeziji, na kome je učestvovalo 14 najpoznatijih pesnika iz Beograda, grupe dramskih umetnika Crnogorskog narodnog pozorišta iz Titograda (današnje Podgorice), kao i nekoliko naučnih radnika iz Beograda i Crne Gore.

Kruševljani se često „druže“ sa Njegošem, odmarajući  u hladu ovog prelepog prostora.

J.A.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *