Značajan jubilej dobrotvorki iz Kruševca – 120 godina Kola srpskih sestara

Kolo srpskih sestara, Odjek.rs

Kruševački pisci i slikari okupili su se danas u dvorištu Doma za decu “Jefimija” na likovno – poetskoj koloniji. Reč je o koloniji kojom je Kolo srpskih sestara Kruševac počelo obeležavanje 120 godina od osnivanja tog dobrotvornog udruženja. Obeležavanje značajnog jubileja će se odvijati tokom narednih mesec dana kroz nekoliko kulturno-humanitarnih dešavanja.

Dvorište “Jefimije” bilo je ispunjeno umetničkim nadahnućem, vođenim idejom “Snaga dobrote”. Pesnici su izatkali stihove inspirisane predanim radom sestara kruševačkog Kola, dok su slikari svoje impresije preneli na platno.

Slikari su na neki način vezani za Kolo srpskih sestara samim tim što je Nadežda Petrović, jedna od naših najvećih umetnica, bila jedan od osnivača Kola srpskih sestara u Srbiji. Ona je život žrtvovala za Srbiju, kao bolničarka, ali i kao kulturni radnik, pa bi svi trebalo malo više da se angažujemo da pomažemo drugima. Kolo srpskih sestara je jedna od takvih organizacija i uvek se rado odazivam njihovim akcijama – kazao je poznati kruševački slikar, Nebojša Milčev.

Na koloniji su učestvovali i Slađana Bundalo, Milka Lisinac, Vlada Mihajlović, Zoki Kec, Ana Jovanović, Sneža Milovanović i drugi kruševački slikari, dok su stihove kazivale članice Kola Olivera Dunjić i Danijela Ćirković te pesnici Svetlana Đurđević, Uroš Dimić, Dejan Petrović…

Kolo srpskih sestara, Odjek.rs
Članice Kola srpskih sestara sa učesnicima kolonije i domaćinima / Foto: Odjek.rs

Da je umetničko – poetska kolonija prva u nizu aktivnosti u okviru obeležavanja značajnog jubileja, istakla je jedna od članica kruševačkog Kola, Olivera Dunjić:

Kolo 25. oktobra, u Narodnom muzeju Kruševac, u saradnji sa tom ustanovom,  organizuje izložbu fotografija i arhivske građe „Snaga dobrote“, koja će trajati mesec dana. Za kraj te izložbe planirali smo dobrotvorno-humanitarno veče sa prigodnim programom, nadamo se velikim imenima naše kulturne scene. Tada će biti održana aukcija slika koje nam sada darujete i nadamo se da će ove slike krasiti domove darodavaca.

Na dobru saradnju sa Kolom i značajnu podršku koju od članca te organizacije dobijaju podsetila je direktorka Doma za decu „Jefimija“,  Nataša Maksimović.

Inače, Kolo srpskih sestara je osnovano u Beogradu 1903. godine, 28.avgusta, kao  kulturno, prosvetno, patriotsko i humanitarno društvo. Podružnica u Kruševcu je ubrzo nakon toga osnovana, pod vođstvom učiteljice Ljubice Čarević Jakovljević. Ova organizacija aktivno je radila do kraja Drugog svetskog rata, kada joj nova vlast oduzima imovinu i zabranjuje rad, karakterišući je kao buržoasku i velikosrpsku.

Rad kruševačkog sestrinstva obnovljen je 1992. godine, od kada neumorno i predano rade pomažući onima kojima je podrška u tom trenutku najpotrebnija.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *