Voda u Kruševcu: Preliminarni rezultati dobri, konačni u ponedeljak

voda, odjek.rs

Analiza kvaliteta vode uzorkovane na više lokacija u Kruševcu, obavljena nakon havarije na magistralnom cevovodu (14. novembra) , pokazala je da je voda u gradu hemijski ispravna, dok se na potvrdu mikrobiološke ispravnosti još čeka. U toku je i provera kvaliteta vode u deset prekomoravskih sela.

Prema rečima Predraga Pavlovića, direktora kruševačkog Zavoda za javno zdravlje, prvi preliminarni rezulati pokazali su da je voda u Kruševcu mikrobiološki ispravna. Konačni rezultati znaće se u ponedeljak (20. novembra), dok je hemijska ispravnost potvrđena je još pre dva dana.

Inače, zbog havarije na magistralnom cevovodu došlo je do prekida u vodosnabdevanju u prekomoravskim selima Jasika, Kukljin, Bela Voda, Šanac, Konjuh, Ljubava, Kamenare, Šašilovac, Brajkovac i Krvavica.

Nakon sanacije kvara, danas je vodosnabdevanje ponovo uspostavljeno u tim selima ali je, kako je saopšteno iz kruševačkog Vodovoda, preporuka da se voda sa sistema ne koristi za piće i pripremanje hrane, do zvaniče potvrde o hemijskoj i mikrobiološkoj ispravnosti. Do tada, može se koristiti za pranje, tuširanje i druge sanitarne potrebe.

Do zvaničnog proglašenja ispravnosti vode za piće, Vodovod će sve korisnike prekomoravskih sela snabdevati vodom za piće putem cisterni, na sledećim lokacijama:

Jasika – ispred Doma kulture i kod škole

Kukljin – kod crkve i kod skele (prodavnice)

Bela Voda- ispred Doma kulture

Brajkovac- kod škole

Konjuh- ispred Doma kulture

Kamenare- ispred prodavnice u centru

Srnje i Kruševica- u centru

Krvavica i Šašilovac- ispred škole u Krvavici

Šanac- kod prodavnice i škole

Pored stacionarnih, biće aktivne i dve pokretne cisterne, naizmenično po dva sata, na relacijama Vratare –Padež i Krvavica – Šašilovac.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *