Voće bez pesticida- da, moguće je!

jabuke, odjek.rs

Većina proizvođača voća koristi prekomerne doze pesticida, uz opravdanje da je voće postalo neotporno. Da se kvalitetan proizvod može dobiti i bez toga, odnosno, uz kontrolisanu upotrebu hemikalija i poštovanje karence, kaže Goran Antić, rasadničar iz sela Ljubava.

Iako se poslednjih godina dosta govori o organskim proizvodima, na zelenim pijacama i u marketima uglavnom kupujemo voće prepuno hemikalija. U ponudi su većinom plantažne sorte voća, koje su primamljivog izgleda i po boji i veličini, ali im nedostaje lep ukus i prepoznatljiv miris.

Uz podsećanje da je voćarstvo postojalo i pre nastanka pesticida, Antić kaže da su biljke koje danas ne mogu da opstanu bez hemikalija, one koje su nastale ukrštanjem:

– Takvo voće gaji se zbog većeg prinosa, a za njegov izgled i bogat rod zaslužna je nekontrolisana upotreba pesticida bez koje, kako mnogi tvrde, danas ništa ne bi moglo da opstane. To uopšte nije tačno, jer je stare sorte voća dovoljno oprskati dva do tri puta slabim insekticidima, dok sve ostalo radi priroda.  

sadnice, odjek.rs
Goran Antić, rasadničar iz Ljubave / Foto: Odjek
sadnice, odjek.rs
Stare sadnice sve traženije / Foto: Odjek.rs

Za autohtone sorte odlučuju se uglavnom oni koji voće sade za lične potrebe. Te sorte nemaju toliko privlačan izgled kao one hibridne, daju manji prinos, što se onima koji imaju plantaže ne isplati. Kao najveću prednost starih sorti voća, Antić navodi to što se garantovano dobija zdrav organski proizvod:

– To su one sorte koje su se na našim prostorima gajile od davnina i reč je o zdravom voću punom vitamina. Prednost je to što su plodovi starih sorti otporniji na bolesti. Takođe, kad jednom počnu da rađaju, daju plodove svake godine, što za razliku od hibridnih sorti koje moraju da se iskrče posle 10 do 15 godina, stare sorte opstaju i do čak 100 godina.

Autohtone sorte karakteristične za naš kraj su kruške karamanke, ječmenke, lubeničarke, vodenjače, te jabuke kožare, kolačare, budimke, šumatovke, petrovače, šarunke…

Sve te voćke imaju odličan ukus i prepoznatljiv miris. Pune su vitamina i mogu bez bojazni da se jedu i sa korom. Iako možda ne izgledaju lepo kao plantažno voće, sigurno su mnogo zdravije – navodi Antić, dodajući da poslednjih godina raste interesovanje za autohtone sorte voća.

Onima koji žele da u svojim dvorištima gaje voće koje se ne prska, ovaj rasadničar preporučuje i godži bobice, dren, ribizlu i aroniju.

D.P.

Foto: pixabay, privatna arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *