Višesatna rasprava o budžetu Grada, svi amandmani opozicije – odbijeni

Budžet Grada Kruševac usvojen je popodne, nakon višesatne rasprave tokom koje su predstavnici vladajuće većine hvalili način na koji je uređena ovogodišnja gradska kasa, a predstavnici opozicije kritikovali većinu predviđenih stavki. Tokom razmatranja predloga budžeta ponovo su se čule kritike i prozivke sa obe strane, ali su se čuli i pomirljivi tonovi te predlozi da bi trebalo raditi zajednički. Jedna od ideja oko koje su se odbornici vlasti i opozicije koliko toliko složili odnosi se na pomoći teško oboleloj deci, ali su im viđenja kako to učiniti, ipak, različita.

Budžet, o kome je detaljno najpre govorio gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović, ove godine je projektovan na 6,57 milijardi, od čega 6,35 milijardi iz budžeta i 226 miliona iz drugih izvora budžetskih korisnika. U ukupnim prihodima tekući prihodi i primanja budžeta iznose skoro 5,66 milijardi dinara. Ustupljeni i izvorni prihodi budžeta su 5,040 milijardi dinara, transferni iz republičkog budžeta iznose skoro 515 miliona dinara, a primanja od prodaje zemljišta su planirana na 91 milion dinara. Osim toga, tekući prihodi i primanja iz izvornih aktivnosti direktnih i indirektnih korisnika budžetskih sredstava iznose skoro 159 miliona dinara, a preneta, neutrošena sredstava iz prethodne godine iznose oko 773 miliona dinara.

Rezimirajući, gradonačelnik Ivan Manojlović je kazao  da su budžetska sredstva koja su planirana za ovu godinu neuporedivo viša u odnosu na 2012. godinu, kada je budžet grada sa sve kreditnim zaduženjima iznosio nešto više od 2 milijarde.

Mi danas gradimo i razvijamo i grad i sela, vidi se da se to ne svodi samo na plan. Bila su izvršenja budžeta u visokom procentu, imali smo oscilacije nažalost u koroni, nadam se da u toku ove godine neće bit nedaća, elementarnih nepogoda. Imamo visoke prihode, imamo realne planove da ovo može da bude sprovedeno u prkasu, imamo neka prenešena sredstva. Budžet je zaista dobro pokrio sve oblasti, pred nama je dinamična godina, očekujem predloge od vas, svi smo tu zajedno da planiramo, za sve za šta postoji realna budžetska mogućnost da se to uradi – kazao je Manojlović.

Iako je na samoj sednici gradonačelnik pozvao na saradnju, nadležne gradske komisije su prethodno odbile svih 11 amandmana koje su podnele dve opozicione odborničke grupe: “Život je u pitanju” Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, sindikat Sloga” i “Srbija protiv nasilja – dr Branislav Bata Andrić (Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Stranka Srbija centar, Novo lice Srbije). Među tim amandmanima su bili amandmani koji se odnose na osnivanje Fonda za lečenje teško bolesne dece, za uvođenje besplatnih udžbenika za đake, za izgradnju toaleta na Bagdali, za učestvovanje lokalne samouprave u saniranju zgrada i drugi.

Predsednik odborničke grupe “Život je u pitanju” Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, sindikat Sloga”, Stefan Bojčić, smatra da je ovo bilo kratko vreme za razmatranje ovako bitnog pitanja, pogotovu ako se zna da je budžet grada 6,5 milijardi dinara, te da ga nije trebalo stavljati na dnevni red istovremeno sa još više od 60 drugih tačaka.

Budžet je krajnje potrošački jer se 1,9 milijardi odvaja za plate oko hiljadu zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta. Nema značajnijih investicija, uglavnom nastavak asfaltiranja ulica i ostale dotacije. Na primer samo je 12 miliona dinara predviđeno za subvencije za preduzetnike – kazao je Bojčić za naš portal.

Predsednik odborničke grupe “Srbija protiv nasilja – dr Branislav Bata Andrić” koju čine odbornici Narodnog pokreta Srbije, Demokratske stranke, Stranke Srbija centar i Novog lica Srbije,  Dejan Stevanović, kazao je pred početak sednice da opozicija nije sigurna u prioritete u budžetu jer se on planira tako što „zainteresovani ljude imaju prednost u odnosu na interes građana”.

Mislimo da je napravljen tako da, na primer, planska dokumenta nisu na vreme predočena građanima, mislimo da su upodobljena interesima pojedinaca. Ako pogledate realizaciju budžeta za prošlu godinu vidite da je puno sredstava preneto iz budžeta prošle godne, što znači da nije urađeno ono što je planiramo za građane, neko je za nešto uskraćen – rekao je on.

Primedbe koje je opozicija iznela kroz amandmane i diskusiju predsednik odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Kruševac ne sme da stane“, Zoran Tomić, okarakterisao je kao politikanstvo, pitajući za sve što bi opozicija kritikovala, šta su oni uradili pre 2012. godine, “dok su bili na vlasti”.

Koliko ste tada ljudi ostavili bez posla, koliko ste investicija doveli, nijednu..Danas je 35 odsto do 40 odsto udeo investicija u budžetu, u vaše vreme je bilo 21 odsto. Biće još više investicija jer će biti dodatnih investicija u saradnji sa republikom. Napravićemo od Kruševca malu Ljubljanu – poručio je Tomić.

Sednica je nastavljena tokom popodnevnih i večernjih sati, raspravom po tačkama dnevnog reda.

Na početku sednice konstatovano je da su prestali mandati Jasmini Palurović, iz odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Kruševac ne sme da stane“, koju je zamenila Angelina Gligorijević i Katarini Panić iz odborničke grupe „Život je u pitanju“, umesto koje je na odborničko mesto došla Marija Vučković.

Takođe, Skupština je konstatovala prestanak mandata članice Gradskog veća za kulturu Gorane Mićić Mladenović, koja je podnela zahtev za razrešenje. Nju je zamenio Miroljub Aranđelović Rasinski.

Na početku sednice predsenica Skupštine, Dragana Barišić, je obavestila da su se odbornici odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Kruševac ne sme da stane“ odrekli današnjih dnevnica u korist samohranog oca iz Vratara Miroslava Đorđevića. Prve plate se, na ime pomoći istoj osobi, odrekao gradonačelnik, Ivan Manojlović.

Odbornici danas razmatraju i kadrovski plan, potom Predlog Zaključka o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti  javnih preduzeća, izveštaje o radu i poslovanju javnih ustanova u prethodnoj godini, izveštaj o radu lokalnog Saveta za zdravlje te izveštaj o radu lokalnog ombudsmana. Na dnevnom redu je i Predlog Lokalnog akcionog plana zapošljavanja, Predlog Odluke o usvajanju Strategije razvoja urbanog područja grada Kruševca za period 2024-2034.godine, Predlog Odluke o pristupanju izradi Lokalnog akcionog plana za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period od 2025 do 2027. godine te Predlog Programa unapređenja socijalne zaštite na teritoriji grada za ovu godinu te niz planskih dokumenata i kadrosvkih rešenja.

U lokalnoj Skupštini većinu od 48 odbornika ima koalicija koju osim Srpske napredne stranke (42 odbornika) čine koalicija SPS-JS (petoro odbornika) i jedan odbornik Zavetnika. U opoziciji su Koalicija „Srbija protiv nasilja“ (18 odbornika), Koalicija NADA (tri odbornika) te jedan odbornik Dveri.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *