Vešte Gordanine ruke zavredile pažnju Evropljana!

ramonda, odjek.rs

Preduzeće „Ramonda Dezert“ u Staroj čaršiji u Kruševcu, koje se bavi proizvodnjom torti i kolača, nedavno je posetio šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, Nikola Bertolini, sa saradnicima. Nakon obilaska proizvodnog pogona, gosti su imali prilike da probaju Ramonda tortu, brend ove firme koja je, zahvaljujući podršci EU, nabavila mašine za unapređenje proizvodnje.

Preduzetnica Gordana Petković (42), vlasnica preduzeća „Ramonda Dezert“, prve poslastičarske veštine stekla je u ranoj mladosti a usavršila ih je praveći slatke zalogaje za svoju decu.

Vremenom su njene torte i kolači pronašli mesto i na slavljeničkim trpezama bliskih prijatelja, a kako se dobar glas brzo širi, krenule su i prve porudžbine. Zbog posla u firmi bilo je teško odgovoriti na sve zahteve, a dodatni problem je bila profesionalna oprema koju nije imala.

poslaticarnica ramonda 1, odjek.rs

Gordana je diplomirana ekonomistkinja, u struci je radila godinama, a u slobodno vreme je na kućnom šporetu izrađivala torte i kolače.

-Tadašnjim poslom nisam bila zadovoljna, želela sam nešto da promenim. Da to bude upravo poslatičarstvo, ideja je mog supruga, on je više verovao nego ja sama da je to pravi poziv za mene. Istina je da su se moje torte i kolači dopadali ljudima, narudžbina je bilo sve više, ali sam nekako bila nesigurna. Nije lako danas tek tako napustiti posao i upustiti se u nešto novo. Na sreću, poslušala sam ga.

U trenutku kada je poslastičarstvo postalo njen jedini posao, prepustila mu se maksimalno:

– Porudžine su se povećavale stalno i da bi se sve to ispratilo, bilo je nužno nabaviti profesionalnu opremu za koju mi nismo imali dovoljno novca. Saznali smo za Program Evropske unije za lokalni razvoj (EU PRO Plus) i kako smo ispunjavali sve uslove, suprugu i meni, kao ekonomistima, nije bilo teško da sastavimo dobar biznis plan i prijavimo se na konkurs.

poslasticarnica ramonda 2, odjek.rs

Podrška koju je Gordana dobila u okviru tog programa, omogućila joj je da odgovori na sve veće poslovne izazove, istovremeno i da otvori i maloprodajni objekat, poslastičarnicu „Ramoda Dezert“.

Sada je sve drugačije. Novac koji sam dobila od Evropske unije uložila sam u profesionalnu opremu. Kupila sam konvektomat, koji je ujedno bio i najskuplji aparat koji mi je bio preko potreban, potom frižidere, profesionalni sto, mašinu za razvlačenje testa, laminator za razvlačenje fondana, profesionalne miksere. Donari su bili uključeni u celokupan proces, ali su odluku o tome šta mi je potrebno od opreme, prepustili meni. 

ramonda bertolini, odjek.rs

Prema rečima naše sagovornice, jedna od obaveza aplikanata u okviru tog programa bila je da naredne dve godine ne otuđe opremu, da zaposle tri radnika sa biroa (trenutno ih je šest), te da pokažu društvenu odgovornost.

To je podrazumevalo da mi jedan deo naših ličnih sredstava, u vrednosti od oko deset odsto od ukupnog iznosa koji smo dobili kroz ovu donaciju, doniramo u dobrotvorne svrhe, po svom izboru. Odlučila sam da to budu četiri donacije- za dete za koje se prikuplja novac za lečenje, Udruženju Čarapansko srce, Domu za decu Jefimija (kroz donaciju naših proizvoda), te donacija vrtiću u koji su išla moja deca, kupovinom eko kanti za reciklažu.

ramonda, odjek.rs

Zahvaljujući podršci EU, „Ramoda dezert“ udvostručila je proizvodnju, te uspela da otvori i kafe poslastičarnicu.

Tržište nam je grad Kruševac i šira okolina, a većinom pravimo torte po porudžbini, za svadbe, rođendane, krštenja i druge proslave. Sada imamo i maloprodaju, sitne kolače i tortu na komad, u našoj poslastičarnici u Staroj čaršiji. Prodaje se sve, a najviše Beli Egipat i naša Ramonda torta, brend koji smo napravili, a sadrži maskarpone sir, listiće badema, belu čokoladu i borovnice.

ramonda delegacija EU, odjek.rs

U čaroban ukus Ramonda torte uverili su se i predstavnici Evropske unije, koje je Gordana ugostila u svojoj kafe poslastičarnici. Bertolini je pokazao i veliko interesovanje za proces proizvodnje kolača i torti, o čemu mu je Gordana sa zadovoljstvom govorila na tečnom engleskom jeziku. Zadovoljni su bili gosti zbog postignutih rezultata uz podršku EU, a vlasnica poslastičarnice jer je dobila priliku da ih ugosti.

O EU PRO Plus programu:

Program za koji je opredeljeno 40 miliona evra bespovratnih sredstava, EU  sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, na teritoriji 99 lokalnih samouprava, u dva regiona: Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije, sa ciljem da doprinese uravnoteženijem društveno-ekonomskom razvoju zemlje. U okviru podrške konkurentnosti mikro i malih preduzeća, podržano je 116 projekata, a odabrana preduzeća i preduzetnici su dobili ukupnu podršku od skoro 2,8 miliona evra za nabavku nove opreme i uvođenje usluga kako bi unapredili proizvodnju, tržišni potencijal ali i doprineli povećanju zaposlenosti kroz otvaranje novih radnih mesta.

 Ova podrška EU usmerena je za mlada mikro i mala preduzeća do pet godina starosti koja su u drugom investicionom ciklusu, a podržana su proizvodna preduzeća koja se uglavnom bave proizvodnjom hrane, nameštaja, odeće kao i preradom drveta, kao i preduzeća koja se bave pružanjem usluga kao što su informacione tehnologije, arhitektonske i  inženjerske delatnosti, usluge zdravstvene zaštite, održavanje i popravke. 

Očekuje se da će ova preduzeća, koja će finansijski učestvovati u nabavci opreme sa oko 860.000 evra, već nakon prve godine korišćenja odobrenih sredstava zaposliti oko 270 ljudi, dok će tokom trajanja projekta sprovesti i društveno odgovorne aktivnosti i tako podržati svoje lokalne zajednice, kroz pomoć ranjivim grupama, deci, sportskim klubovima ili doprineti zaštiti životne sredine.

U Kruševcu je podržano sedam mirkoi malih  preduzeća i preduzetnika/ca, sa ukupno 127.000 evra.

D.P.

Tekst je nastao kao deo projekta „Da se bolje razumemo“, koji Udruženje „Tim za razvoj i unapređenje društva“ i portal Odjek.rs sprovode uz podršku fondacije „Rekonstrukcija Ženski fond“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *