USPRS povodom novca za đake u Beogradu – Da li smo u Srbiji svi jednaki?

Povodom odluke da svaki đak koji je prijavljen na teritoriji Beograda, od svog grada početkom septembra dobije poklon čestitku od 20.000 dinara, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbija pita da li su svi đaci u Srbiji ravnopravni, te predlaže da sve lokalne samouprave donesu odluku o dodeljivanju istog iznosa đacima.

U saopštenju USPRS-a navedeno je da je možda reč o samopromocija nadležnih institucija pred gradske izbore, uz podsećanje na prošlogodišnju dodelu vaučera u sportskim radnjama za učenike sa iste teritorije, te da je posebna priča to što se prijava ponovo vrši preko zaposlenih u školama koji se sada, kada im predstoje brojne obaveze oko završnih ispita i svođenja ocena moraju još i time baviti..

Jesmo li mi svi stvarno jednaki među sobom, ili se sada i po boravištu razlikujemo? U Ustavu, kao najvišem pravnom aktu Republike Srbije navodi se da svako ima pravo na školovanje i da se obrazovna politika realizuje pod istim uslovima. Nije li, međutim, ovo očigledan primer da učenici koji pohađaju škole u unutrašnjosti nemaju iste uslove kao njihovi vršnjaci iz prestonice – pita USPRS u saopštenju.

Taj sindikat smatra da bi populaciona politika države trebalo da bude usmerena na sve oblasti u jednakoj meri:

Ako je namera države da očuva seoske škole i seoske sredine, podstakne razvoj srpskog sela, kako se to često može čuti u izjavama nadležnih, nije li upravo neophodno podsticati i ovim (ne)znatnim sredstvima roditelje da svoju decu upisuju u obrazovne institucije u mestima u kojima žive, svesni brige koju i država i lokalna samouprava gaji prema najmlađoj populaciji?

USPRS podseća na podatke Republičkog zavoda za statistiku, prema kojima tekuću školsku godinu pohađa ukupno 735.730 učenika osnovnih i srednjih škola, od čega u Beogradu oko 230.000, koji će od Gradske uprave na poklon dobiti po 20.000 dinara.

 –Šta je, međutim sa više od pola miliona đaka u Srbiji? Kako li se, dok u školi uči o negativnim posledicama diskriminacije i o jednakim pravima za sve, oseća svaki učenik u Sremskim Karlovcima, Nišu, Zrenjaninu, Kruševcu – pita USPRS.

Taj sindikat predlaže, odnosno poziva ostale lokalne samouprave da preraspodelom sredstava u budžetu pošalju jasnu poruku o populacionoj politici svog grada.

Bio bi to jasan signal da vlast vodi ispravnu, iskrenu i ravnopravnu brigu o svakom svom đaku. Na kraju krajeva, svi naši najveći umovi koji su nas po svetu proslavili potekli su iz malih, danas zaboravljenih sredina. Ko zna, možda će neki novi Milutin Milanković iz Kragujevca ili Šapca baš u ovom postupku nadležnih videti podsticaj koji će mu dati vetar u leđa? Ko zna – navodi USPRS.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *