U sredu prvo zasedanje novog saziva lokalne Skupštine

Konstitutivna sednica Skupštine grada Kruševca zakazana je za sredu, 31. januar. Na dnevnom redu su potvrđivanje mandata odbornika, izbor predsednika i zamenika predsednika Skupštine, te postavljanje sekretara i zamenika sekretara Skupštine grada.

Izbor gradonačelnika bi trebalo da se obavi na prvoj narednoj sednici, koju je moguće zakazati istog dana, u nastavku konstitutivne.

Prema nezvaničnim informacijama, koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke, koja je na decembarskim lokalnim izborima osvojila 42 od ukupno 70 odborničkih mandata, predložiće Ivana Manojlovića, bivšeg narodnog poslanika iz redova naprednjaka, za gradonačelnika Kruševca.

Tu funkciju je u prethodna dva mandata, od oktobra 2017. godine do oktobra 2023. godine, vršila Jasmina Palurović, koja će u budućem sazivu republičke Skupštine biti poslanica.

Inače, na lokalnim izborima održanim 17. decembra, u Kruševcu je lista „Srbija protiv nasilja“ osvojila 18 odborničkih mandata, koaliciji Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije pripalo je pet, koaliciji NADA tri, dok je koalicija Zavetnika i Dveri osvojila dva odbornička mesta.

Što se tiče Rasinskog okruga, do sada su lokalni parlamenti konstituisani u Ćićevcu i Varvarinu, gde su na pozicijama predsednica opština ostale Mirjana Krkić i Violeta Lutovac Đurđević, te u Aleksandrovcu gde je umesto Mirka Mihajlovića izabrana Jelena Paunović. U sve tri lokalne samouprave vlast su formirali naprednjaci. U Ćićevcu i Varvarinu imali su samostalno većinu, mada su vlast formirali sa koalicijom SPS-JS, dok u Aleksandrovcu, zajedno sa tom koalicijom imaju minimalnu većinu od 30, od ukupno 59 odbornika.  

Konstitutivna sednica je u Trsteniku zakazana za 1. februar, a u Brusu za 5. februar. U obe opštine je natpolovičnu većinu na decembarskim lokalnim izborima dobila koalicija okrupljena oko Srpske napedne stranke.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *