U Kruševcu pod vodom kuće i oranice, odroni na putevima

polave reke, odjek.rs

Na teritoriji Grada Kruševca poplavljeno je 55 kuća a pod vodom je i oko 200 hektara obradivih površina. Zbog izlivanja Trmčarske reke u prekidu je saobraćaj na puta ka Jastrepcu, kod naseljenog mesta Trmčare, a jutros je došlo i do prekida železničkoj saobraćaja na pruzi Stalać- Kruševac, u delu između Makrešana i Mrzenice. U prethodna dva dana na teritoriji Kruševca palo je 100 mm kiše, na Jastrepcu, u istom periodu, 120 mm.

Prema rečima Dušana Todorovića, načelnika Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije grada Kruševca, na putu ka Ribarskoj Banji koji je jutros bio u prekidu u delu ukrštanja sa Ribarskom rekom, saobraćaj se sada odvija jednom trakom, naizmeničnim propuštanjem vozila.

-U toku je i sanacija odrona ispred samog ulaza u Ribarsku Banju, kao i odrona u stambenom naselju u toj banji, gde se trenutno radi na uklanjanju rastinja i stabilizaciji tog terena. Trenutno se uklanjaju i naplavine u Jasici i Velikoj Drenovi-  kazao je Todorović.

poplave selo, odjek.rs

Foto: privatna arhiva

Prema poslednjih podacima, pod vodom je 55 objekata, u 30 je direktno ulazila voda a u desetak se duže zadržala.

Danas prikupljamo nove podatke jer je juče došlo do izlivanja Garskog i Vučačkog potoka, reke Pepeljuše, a izlile su se i bujične vode u Koševima, te u delu Bele Vode, Konjuha, Kukljina, Jasike, Kruševice i Srnja. U večernjim i noćnim satiam reka Kobiljka se izlila u Parunovcu i poplavila tri domaćinstva. Lomnička reka je napravila probleme na izletištu Jastrebac i u selu Buci, dok je Bukovička reka delom pokidala mesni vodovod. Jablanička reka pravi problem na putnoj infrastrukturi u Vitanovcu, Šogolju i Majdevu– kaže on.

Na Jasičkom putu, u delu industrijske zone, voda je takođe napravila veliki problem.

I danas je tu problem, zbog visoke kote podzemnih voda. Deo koji se tiče samog oticanja Graskog potoka je isto problematičan jer je on viši u odnosu na samo okruženje, tako da će tu verovatno u narednom periodu morati da se radi na dodatnom obezbeđenju, ili kroz upojne bunare ili dodatnom atmosferskom kanalizacijom koja će morati da prati trasu Garskog potoka- napominje Todorović.

Energetska situacije je stabilna, kao i vodosnabdevanje:

-Oko trafostanice u Koševima ima vode, mada sama stanica nije potpoljena, ali tu ekipe dežuraju non stop. Vodosnabdevanje je stabilno, izuzev u Kaoniku i Bukovici gde će biti dopremljena kontejnerska voda, a u međuvremenu se radi na rešavaju problema.

Prema rečima Todorovića, vodostaji Zapadne i Južne Morave su u porastu, ali je situacija još uvek stabilna. Veći problem je Ribarska reka koja je dostigla nivo koji je imala u poplavama iz 2014. godine.

-Što se tiče poplavljenog poljoprivrednog zemljišta, za sada je to nekih 200 hektara, rađena je prva preliminarna procena štete od strane nadležnih inspekcijskih službi, ali dok se voda ne ocedi, nije moguća tačna procena- kazao je Todorović.

Foto: privatna arhiva Saša Jevtić

D.P.

Naslova foto: privatna arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *