Tribina stranke SRCE – Motivacija građana da prevaziđu razočarenje u politiku

Tribina stranka Srbija centar

Problemi društva u kome se razgrana mreža korupcije i klijentilizma bila je jedna je od tema tribine koju je organizovalo kruševačko Povereništvo stranke Srbija centar (SRCE).

Na tribini su, kako je saopšteno iz te stranke, govorili sociolog prof. dr Slobodan Cvejić i dr pravnih nauka Tijana Perić Diligenski, inače potpredsednici stranke Srbija centar. Oni su predstavili i rešenja koja stranka nudi.

Potpredsednica stranke SRCE, Tijana Perić Diligenski kazala je da se zalaže za princip jedan čovek jedna pozicija, što znači da javni funkcioner može da ima samo jednu funkciju, te da treba da bude plaćen shodno odgovornosti koju nosi pozicija na kojoj radi:

Ali ako im se „ruke nađu u medu“ krivično pravna odgovornost treba da bude znatno veća nego za obične građana koji se nađu u korupciji. Takođe, imunitet treba da važi samo za instituciju gde vrše javna ovlašćenja, a treći korak je da im se, kada dođu pravosnažne presudne za korupciju, trajno oduzme imovina stečena korupcijom.

Potpredsednik te stranke, Slobodan Cvejić, podsetio je da su ljudi tokom razvoja zajednice imali potrebu da se organizuju te da su se ranije okupljali kod hrasta donoseći važne odluke.

Danas imamo jednog atamana koji to obavi pod modernim hrastom, na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Danas smo kao da ne postoji ništa izmedju, a zapravo, kako se usložnjavala ta društvena komunkacija došli smo do toga da se formira država.

Poverenica stranke SRCE za Kruševac, Dušanka Milosavljević, najavila je da je ovo jedna od tribina i radionica koje će Povereništvo organizovati kako bi motivisalo građane da prevaziđu svoje razočarenje u politiku.

Moramo da shvatimo da mantre: „šta ja tu mogu“ i „svi političari su isti“, jednostavno nisu tačne. Potrebno je da građani uzmu učešća u političkom životu i na taj način vode računa o sebi i svojim interesima. Zato je važno da budu dobro informisani, politički pismeni, spremni da se organizuju i brane svoja prava – navela je Dušanka Milosavljević.

Tribina stranka Srbija centar, Odjek.rs
Razgovor sa građanima/kama / FOTO: Stranka Srbija centar

Stranka Srbija centar, kako je dodala, privlači naročito ljude koji se nikada nisu bavili politikom.

Takođe, tu su i oni sa političkim iskustvom kojima je SRCE vratilo nadu da se ozbiljno i časno može baviti politikom – dodala je ona.

Predstavnici stranke Srbija centar su, takođe, o aktuelnim društvenim i političkim pitanjima u centru grada razgovarali sa Kruševljanima i Kruševljankama.

J.B.

Foto: Stranka Srbija centar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *