Tragom vašeg pitanja: Za red na parkinzima “nadležni” isključivo vozači?

Ovaj naslov bi, u najkraće, mogao da bude odgovor na poruku koja je našem portalu stigla od sugrađanke, u kojoj ona pita ko je nadležan za sankcionisanje lošeg parkiranja na obeleženim parkinzima.

Često se dešava da ne mogu da se parkiram na obeleženom parkingu jer se pojedini vozači uparkiraju tako da nepotrebno zauzmu po dva mesta. Ko je nadležan da reaguje u tim situacijama – napisala nam je, između ostalog, čitateljka.

U Poslovnom centru, koji brine o parkiralištima u Kruševcu, saznali smo da je to preduzeće nadležno za kontrolu plaćanja, ali ne i za to kako se neko uparkirao.

Po Odluci o parkiralištima Poslovni centar vrši kontrolu plaćanja usluge parkiranja i izdaje nalog za one za koje utvrdimo da nisu platili. Zauzimanje dva mesta ili parkiranje kako ne treba ne možemo da sankcionišemo, nismo za to nadležni – kazao je za portal Odjek.rs rukovodilac Službe parkirališta u Poslovnom centru, Ivan Vranjanac.

Slaže se da ima slučajeva takvog parkiranja, uz konstataciju da bi vozači trebalo da imaju svest da treba dobro (pravilno) da se uprarkiraju, jer jedan loše uparkiran potom „kvari“ ceo red.

Dakle, nije praksa da korisnici zovu nas kada se neko loše uparkira, mi smo samo servis koji kontroliše naplatu, nemamo mogućnost da damo nalog za uklanjanje vozila. To mogu da učine komunalna milicija, komunalna inspekcija i saobraćajna policija, znači građani treba njima da se obrate, a mi samo radimo uklanjanje vozila – objasnio je on.

Isto važi i kada neko stane na rezervisana (izdata) mesta.

Ta mesta su izuzeta iz naših kontrola. Ako se parkira neko ko nije iz firme koja je iznajmila ta mesta, oni mogu da pozovu dežurnu službu saobraćajne policije. Isto važi ako je na mestu za osobe sa invaliditetom parkirano vozilo koje nema potrebnu nalepnicu – dodao je Vranjanac.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *