Suada Duraković knjigom o pretrpljenom nasilju poručuje ženama da nisu same i da nisu krive

Suada Duraković, Odjek.rs

Knjiga “Sve možeš ako vjeruješ da možeš”, autorke Suade Duraković, posvećena je ženama koje su doživele ili još uvek doživljavaju nasilje. Promocija knjige u Kruševcu bila je prilika da se, osim o autobiografskoj priči autorke, koja je skoro dve i po decenije trpela nasilje, porazgovara o problemu nasilja prema ženama uopšte.

Suada Duraković, Odjek.rs
Suada Duraković, autoka knjige “Sve možeš ako vjeruješ da možeš” / FOTO: Odjek.rs

Bez obzira na okolnosti, morate vjerovati u sebe i uraditi sve što je u vašoj moći da promjenite stanje u kojem se nalazite. Nemojte šutjeti. Potražite pomoć. Ako vam se jedna vrata zatvore, ne odustajte, druga će se sigurno otvoriti. Borite se dok ne prekinete odnos u kojem doživljavate nasilje – pročitala je autorka Suada Duraković deo svog predgovora.

U prvom delu knjige piše o Sari, koja je kao mlada napustila Bosnu i Hercegovinu i u stranoj zemlji vodila bitku između nasilja, ljubavi, stida, straha, odgovornosti prema porodici. Uspela je da napusti nasilnika…U drugom delu knjige autorka daje savete kako se može boriti sa različitim vrstama nasilja.

Ako ova knjiga pomogne barem jednoj ženi da se riješi nasilja, vrati svoje samopouzdanje i započne bolji život, onda se moj trud isplatio – navela je autorka.

Čitanje najpotresnijeg dela iz knjige, u kome opisuje nasilje i trenutak u kome je donela odluku da napusti nasilnika, ostavilo je jak utisak na učesnike.

Mnoge od žena iz publike imale su dodatna pitanja za Suadu te smo saznale da pune 24 godine niko iz okruženja nije znao da ona trpi nasilje, da su joj najveći motiv da napusti supruga bila deca, te da se trenutno bori sa četri autoimune bolesti, ali da sada živi život pun nade, mira i ljubavi.

Suada Duraković i Lidija Gajić, Odjek.rs
Suada Duraković i Lidija Gajić / FOTO: Odjek.rs

Autorka je žena koja je preživela, prebrodila, iz svega izašla mnogo jača. Momenti koji su opisani nisu laki za čitanje, ali su poučni, da možemo da prepoznamo žrtvu nasilja, da znamo kako možemo da pomognemo, kako da reagujemo. Knjiga je takođe važna za žene koje su prošle nešto slično, da znaju da nisu same i da imaju podršku – rekla je Lidija Gajić, vlasnica portala „Shine magazin“, koja je organizovala promociju knjige u Kruševcu.

Ona je, sticajem okolnosti, podržala Suadu da javno progovori o svom iskustvu:

Suadu znam iz dugogodišnje saradnje na portalu „Shine magazin“, pisala je tekstove o ženama koje su žrtve nasilja. Shvatila sam u jednom momentu da je ona žena o kojoj piše, podržala sam je u tome da napiše knjigu.

Gajićka je u recenziji navela da je život glavne junakinje prikazan bez ulepšavanja i doterivanja, autorka je ogolila dušu pred čitaocima…

Ucenice promocije, Odjek.rs
Predstavnice Udruženja žena “Peščanik” i Centra za socijalni rad / FOTO: Odjek.rs

Snežana Jakovljević, predsednica kruševačkog Udruženja žena „Peščanik“, zahvalila se Suadi jer napisala ovakvu knjigu, kazavši da je za to bila potrebna hrabrost, ali i talenat za pisanje.

Veoma je važna poruka koju si poslala, da žena nije kriva za ono što joj se dešava – navela je Jakovljevićka.

Ona je podsetila da u okviru „Peščanika“ od 2009. godine radi S.O.S. telefon te da je u prethodnih skoro deceniju i po oko 1.300 žena preko tog telefona ili dolaskom u prostorije udruženja dobilo neku vrstu podrške.

Vesna Raković, iz kruševačkog Centra za socijalni rad, ukazala je na to da je delovanje institucija u oblasti porodičnog nasilja definisano zakonom iz 2017. godine, koji između ostalog predviđa i hitne mere zabrane prilaska i udaljavnje nasilnika iz kuće ili stana.

Svaka prijava koja stige u policiju prosleđuje se Centru za socijalni rad. Obavezni smo da razgovaramo sa žrtvama, da vidimo šta im je najpotrebnije. Sve priče su, sa jedne strane, različite, a sa druge strane, slične. Moj je lični utisak da malom broju žena zaista uspemo da pomognemo, jer se uglavno vrate nasilnicima. Centar pomaže i jednokratnim davanjima novčane pomoći kako bi žene mogle da se osamostale, da nađu stan, nabave namirnice. Uz podršku policije i tužilaštva trudimo se da se nasilniku izrekne mera zabrane prilaska od godinu dana – navela je ona.

Aktivistkinja „Peščanika“ i konsultantkinja na S.O.S. telefonu Milkana Pavlović ukazala je na to mnoge žene odustaju u trenutku kada se, pred tužiocem, nađu u istoj prostoriji sa nasilnikom.

Dovoljno je da nas žena pozove, da zna da smo tu za nju. Verujemo ženi, znamo da nije kriva za nasilje, ne delimo savete, već pružamo podršku. Nulta tolerancija na nasilje – poručila je ona.

J.B.

Tekst je nastao kao deo projekta „Da se bolje razumemo“, koji Udruženje “Tim za razvoj i unapređenje društva” i portal Odjek.rs sprovode uz podršku fondacije “Rekonstrukcija Ženski fond”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *