Srpski karatisti briljirali na Svetskom kupu u karateu

Sa Svetskog kupa „Srbija open 2024- Memorijal Oliver Tomić“, održanog ovog vikenda u Kruševcu, karatisti iz Srbije poneli su najviše medalja. Najmlađa takmičarka bila je četvorogodišnja Zoe Tomić, unuka pokojnog Olivera Tomića, karate reprezentativca u bivšoj SFRJ, po kome ovaj kup i nosi ime.

Kruševac je u nedelju (25. februara)  pokazao i dokazao da ima kapaciteta da u jednom danu organizuje masovno sportsko takmičenje. U Hali sportova, tog dana, takmičilo se oko 1.000 karatista iz 12 zemalja sa tri kontinenta (Evropa, Azija i Afrika).

Takmičari iz inostranstva oduševljeni organizacijom

-Strani klubovi su bili oduševljeni takmičenjem, mnogo njih je po prvi put nastupilo na takmičenju ovakve masovnosti u jednom danu. Organizacija je bila odlična, konkurencija  jaka, imali smo veliki broj izuzetno kvalitetnih mečeva. Ovo je ujedno bila i neka vrsta provere pred Evropsko prvenstvo za kadete, juniore i seniore, koje će biti održano u Belgiji početkom aprila- kazao je Marko Tomić, trener Karate kluba Kruševac.

Tabla KK Kruševac u rukama najmlađe takmičarke Zoe Tomić

Učestvovali su takmičari svih kategorija, a najmlađa takmičarka bila je četvorogodišnja Zoe Tomić, mlada snaga KK Kruševac i unuka karate reprezentatica u bivšoj Jugoslaviji, Olivera Tomića. Najstariji takmičar, šezdesetjednogodišnji Miodrag Đusić, predstavljao je Karate klub “Mladost” iz Kragujevca.

Sa 25. 570 osvojenih bodova, Srbija je bila najuspešnija u generalnom plasmanu, drugo mesto pripalo je reprezentaciji Rumunije, sa 1.450 osvojenih bodova, treće  Indiji sa 1.350. Sledeće su bile Mađarska, Makedonija, Crna Gora, potom Slovenija, Češka i Bosna i Hercegovina. Bez bodova su ostale Hrvatska, Gana i Pakistan.

KK Kruševac ponovo najbolji

U generalnom plasmanu najuspešnijih klubova prvo mesto osvojio  je Karate klub Kruševac, drugo je zauzeo KK Petoletka, treće Shotokan Ćićevac.

Za najkvalitetniju takmičarku ovog Svetskog kupa proglašena je Nevena Simić iz KK Kruševac, inače aktuelna svetska šampionka u karateu.  Najkvalitetniji takmičari borlišta 1, 4 i 6  bili su Joakim Bonić, Lazar Simić i Đorđe Nedeljković, takođe predstavnici  KK Kruševac.

Organizaciju takmičenja pomogli su Grad Kruševac, Trayal korporacija, Zdravstevni centar Kruševac, KCK, Sportski centar, Sportski savez grada Kruševca, restoran Bagdala i Spektar production 89.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *