Snežanino „slatko carstvo“: Priča koja vraća nadu u ljudsku dobrotu!

Slatka mala umetnička dela iz kućne radionice naše sugrađanke Snežane Janković (38) često ulepšavaju važne datume u životima njoj bliskih ljudi. Svaki kolačić Snežana priprema sa puno ljubavi, posebno onda kada ih izrađuje za humanitarne bazare. Kaže da se oseća blagosloveno svaki put kada je njen rad usmeren na pomoć drugima.

Ha humanitarnim bazarima koji se u Kruševcu organizuju kako bi se pomoglo u lečenju naših najmlađih sugrađana, Snežana je učestvovala više puta do sada:

-Kad god sam bila u mogućnosti, priključivala sam se ovim humanitarnim akcijama. Mislim da je obaveza svih nas da pomognemo drugima onoliko koliko možemo, ovo je bio moj način, to umem da radim.

Osim u svom gradu, Snežana se nedavno priključila i akciji koja je organizovana u Kosovskoj Mitrovici.

-Nakon jedne od humanitarnih akcija Udruženja „Obrok za porodicu“ u kojoj sam i ja učestvovala, pozvali su me iz Kosovske Mitrovice sa molbom da uradim kolačiće za jednu njihovu akciju. Bila sam počastvovana i naravno da sam se rado odazvala.

Osim za humanitarne bazare, Snežana izrađuje kolačiće i za drage ljude.

-Prve dekorativne kolačiće napravila sam za svoju decu koja su toliko bila oduševljena da je to vrlo brzo postalo tradicija u mojoj kući za rođendane, Novu godinu, Božić, Vaskrs… Zeke, deda mraz, medvedići, sneško, srca, novogodišnja jelka, sanke, likovi iz crtaća i još mnogo drugih oblika najrazličitijih boja… Dok su deca bila mala uglavnom sam radila noću, a sada i oni pomažu.

U međuvremenu su njeni kolačići privukli pažnju okoline, pa je počela da ih priprema i za prijatelje, rođake, komšije.

– Drugaricama obavezno pripremim poklone za rođendan ili 8. mart, kolačić u obliku čestitke. Sa dečijim detaljima, izrađujem kolačiće za mališane svojih prijatelja, rođaka…Svaki kolačić je posebno upakovan, tu vrstu dekoracije takođe biram sa posebnom pažnjom, celofan, mašnicu, zvončiće ili neki drugi detalj. Na kraju, najveća nagrada mi je kad vidim da sam obradovala nekoga.

Kako bi se usavršila u ovom poslu, upisala je i kurs za izradu kolačića.

-Imam veliku podršku porodice za ovo što radim, što mi je bio dodatni motiv da se usavršim u izradi dekorativnih kolačića. Upisala sam kurs, pre svega sam želela više da saznam o glazuri, kako da bude glatka i da što bolje izgleda. Od organizatora obuke sam tada dobila pohvalu da imam talenat, što mi je puno značilo.

Snežanini kolačići nisu klasični medenjaci.

-Zbog specifičnog ukusa cimeta, mnoga deca baš i ne vole medenjake. Iz tog razloga sam se odlučila za puter keksiće, sa maslacem i mirisom vanile i jedino za novu godinu ih začinim cimetom. Tu je i šećer u prahu, a kako ne bih rizikovala, belanca takođe koristim isključivo u prahu.

 Prema njenim rečima, ceo proces izrade kolačica zahteva puno vremena i truda.

Potrebno je nekoliko dana da bi se napravilo trideset do četrdeset kolačića. Prvi korak je izrada testa, sledi pravljenje oblika, zamrzavanje, pa pečenje. Potom se pravi glazura od šećera, belanaca u prahu, začinjena vanilom i limunovim sokom. Ta masa koja je inače čvrsta, razblažuje se po potrebi, za neke oblike mora da bude ređa, za neke gušća. Zatim se mešaju prehrambene boje i čarolija može da počne. Pustim mašti na volju i kreće ukrašavanje. Tada zaboravim na vreme, uživam. Dok radim, razmišljam o onima kojima su ti kolačići namenjeni, pa nekada na njima oslikam i neki lični pečat osobe, neku  poruku…

Svaki kolačić je priča za sebe a na kraju svi toliko lepo izgledaju da oni koji ih dobiju obično kažu da im je žao da ih pojedu. A kada ih na kraju ipak pojedu, oduševljeni su ukusom.     

Snežana je inače fizioterapeutkinja, ali nikada nije radila u struci. Suprug je zaposlen, a ona provodi vreme sa svojom decom što joj, kako kaže, puno znači, kao što joj znači i to što ima privilegiju da radi ono što voli, a to je izrada dekorativnih kolačića.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *