Snežana Jakovljević o LAP-u za rodnu ravnopravnost: Želje su jedno, realnost drugo

snežana jakovljević, odjek.rs

Aktivistkinja Udruženja žena „Peščanik“, Snežana Jakovljević, komentarišući Lokalni akcioni plan za rodnu ravnopravnost za period do 2024. do 2027. godine, čija je izrada u toku, kaže da nije toliko problem u samom LAP-u i šta njemu nedostaje, koliko u implementaciji, te vidljivosti plana i teme rodne ravnopravnosti.

Neophodno je obezbediti monitoring i evaluaciju plana: koje su aktivnosti realizovane, kakvi rezultati su postignuti, šta je bilo dobro, šta može ili mora biti drugačije, bolje. Neophodno je i da javnost bude kontinuirano informisana i uključena u implementaciju, monitoring i evaluaciju – mišljenja je Jakovljevićka.

Lokalni akcioni planovi za rodnu ravnopravnost, kako kaže, moraju predvideti mere kojima će se unaprediti bezbednost žena i promovisati koncept ljudske bezbednosti:

Bezbednost građana i posebno građanki za mene je trenutno najvažnije pitanje. To uključuje i podrazumeva ekonomsku, socijalnu, političku i ličnu bezbednost, bolji standard, zaštitu od svake vrste muškog nasilja, dostupno dobro i kvalitetno obrazovanje, promociju mira i dobrih odnosa sa drugim državama i zajednicama, a ne ono što naša država sada radi, na primer, opremanje i naoružavanje vojske i policije i jačanje državnih struktura.

snežana jakovljević, odjek.rs
Snežana Jakovljević, Udruženje žena Peščanik / FOTO: Odjek.rs

Naglašava da zvaničnici i zvaničnice imaju obavezu da osude govor mržnje i mizoginiju na svakom mestu i u svakoj prilici:

To je njihova obaveza, a ne da dodeljuju nagradu i pretvaraju se da nisu čuli to što smo svi čuli. Primer je dodeljivanje Vidovdanske nagrade Patrijarhu Porfiriju nakon njegovih izjava o rodno senzitivnom jeziku i Poverenici za zaštitu ravnopravnosti.

Prema njenim rečima, o rodnoj ravnopravnosti još uvek se govori samo u prigodnim prilikama, kada su važni datumi iz ženske istorije, 8. mart ili 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama ili 18. maj, Dan sećanja na žene žrtve femicida. S druge strane, kako kaže, povremeno od političara i onih na vlasti i opozicionih, na nacionalnom i na lokalnom nivou, čuje se ono što oni nikako ne bi smeli da izgovore:

– To su seksistički komentari, što je apsolutno neprihvatljivo, kao što je neprihvatljivo i kada osobe na pozicijama moći govore protiv ženskih prava i rodne ravnopravnosti i zakona koji ih regulišu. Takvim govorom, između ostalog, šalje se poruka da su nasilje i diskriminacija prema ženama dozvoljeni. U atmosferi, u kojoj se seksističke i mizogine poruke šalju otvoreno ili uvijene u, na primer, formu navodnog humora, od vrhova i od nižih nivoa vlasti i krugova bliskih njima, teško je implementirati i najbolji plan rodne ravnopravnosti – zaključuje Snežana Jakovljević.

D.P.

Naslovna foto: Udruženje žena Peščanik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *