Sindikat Sloga traži hitnu smenu Miloša Nenezića

Nakon jučerašnje tragedije u fabrici Trajal u Kruševcu, kada je jedno lice izgubilo život a četvoro povređeno, Udruženi sindikati Srbije Sloga zatražili su hitnu smenu Miloša Nenezića, generalnog direktora Trajala i predsednika Unije poslodavaca Srbije.

Tragični događaj koji se odigrao u fabrici u Kruševcu, gde je u eksploziji u Pogonu za proizvodnju gorive trake, eksploziva, pirotehnike i hemije poginuo osamnaestogodišnji mladić, a četiri osobe povređene, predstavlja rezultat očiglednog niza propusta u upravljanju bezbednošću i radnim uslovima– navodi se u saopštenju iz sindikata Sloga.

Navode i to da su kao sindikat  „duboko uznemireni činjenicom da je mladić, tek punoletan, bio angažovan na izuzetno rizičnom radnom mestu“.

Ovo je jasan pokazatelj nesposobnosti gospodina Nenezića, koji je godinama unazad kontinuirano ignorisao zahteve za poboljšanje radnih uslova i zaštitu radnika. Ovo odgovorno tvrdimo, jer je proganjao sindikalce i pretvarao u tehnološke viškove, zbog zahteva za veća prava i bolje uslove rada, što samo potvrđuje njegovu odgovornost – kaže se u saopštenju.

Dodali su i to da se „umesto ličnog pojavljivanja i obraćanja javnosti povodom tragedije u fabrici kojom upravlja, Nenezić sakrio iza saopštenja koje je potpisao nekakav “Kabinet generalnog direktora Trajal Korporacije”.

Bezbednost radnika i njihova obuka u radu sa opasnim i zapaljivim materijalima moraju biti prioritet svakog odgovornog rukovodioca. Nenezićeva nesposobnost da obezbedi sigurno radno okruženje je neprihvatljiva i mora biti sprovedena kroz smenu bez odlaganja- poručuju iz tog sindikata.

Dodaju da „ovaj tragični događaj mora biti prekretnica u načinu na koji se pristupa bezbednosti na radu u Srbiji, kako nam se ne bi nastavio niz tragedija poput onih u Lučanima gde niko nikada nije odgovarao“.

Sindikat Sloga pozvao jesve radnike koji se suočavaju sa nebezbednim uslovima rada „da se obrate inspekciji, svojim sindikalnim predstavnicima i odbiju da rade u takvim uslovima“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *