Sa protesta u Kruševcu poručeno: Stop nasilju, vreme je za promene!

Na prvom protestu protiv nasilja koji je večeras održan na Trgu glumaca u Kruševcu okupilo se preko 500 građana. Demonstranti su uzvikivali „Vučiću odlazi“, te poručili da neće više da žive u državi gde vlada nasilje i da će se boriti za slobodnu Srbiju i za bolji Kruševac.

Nećemo više da ćutimo i i trpimo ali nećemo ni da odemo, jer nam predsednik kaže da idemo ako nam se ne sviđa. Naša zemlja je najlepša, ako je malo uredimo biće najlepša za život, a oni neka idu, ako uspeju da pobegnu. Svim snagama ćemo se boriti za bolji Kruševac, ako ne mi, ko onda, ako ne sada onda kada, jer Kruševac je pomalo i naš grad- poručio je sa skupa dr Vladimir Savić, u obraćanju okupljenim građanima.

On je okupljenim građanima kazao da je hrabro i časno što su danas ovde, u gradu koji je, kako je rekao, nažalost poznat kao poslednji bastion svakog režima:  

Preplavljeni smo slikama nasilja, na televiziji, u Skupštini, na ulicama… Nasilje je i što nas sada gledaju i snimaju, što od sutra kreću gadosti o nama. Ovde ima i dosta mojih kolega, tu je i doktor Bata Andrić, od sutra verovatni nismo više dobri lekari, ali odnekle mora da se krene.

Savić je kazao da je nasilje i kada njegovi saradnici, medicinske sestre, moraju da pune SNS autobuse, da budu privid podrške našem predsedniku, u radno vreme.

Decu lečimo sms poruka, tate prodajom krofni, a oni sve pokradoše i prodadoše, mislim da je zaista dosta, vreme je da se kaže da nema više i da krenemo u neki bolji život. Najveće firme nam vode amateri, dunsteri, neznalice, sa završenim fakutetom za dva dana, vojsku nam je vodio čovek koji nije služio vojsku, za mene je nasilje i kada stanizuješ policajca koji je otkrio Jovanjicu. Nasilje je kada na nekom kanali ne mogu da vidim proglašenje pobednika i dodelu pehara, jer predsednik mrzi jedan klub, to nikada nije bilo ali se ove godine i to desilo, zato nećemo više da ćutimo i i trpimo. Nećemo više da živimo u takvom Kruševcu i Srbiji, ali nećemo ni da odemo, jer nam predsednik kaže da idemo ako nam se ne sviđa- poručio je doktor Savić.

Prisutnima se obratila i prosvetna radnica Zorica Jovanović koja je navela da je jako važno da se vrati poverenje roditelja u prosvetne radnike jer su , kako je kazala,  neznanje i neukost uništile više ljudi nego prirodne katastrofe.

Moramo to da sprečimo, nasilje nad prosvetnim radnicima, nad decom, nad roditeljima, nasilje je sveprisutno, moramo da ga sprečimo, zahtevamo od vlasti da se brže stvari reševaju– kazala  je Jovanović, te poručila da vlast ne sme da podržava govor mržnje i da svaki vid nasilja mora odmah da prestane.

profesorka protest, odjek.rs
transparent protest, odjek.rs
protest ulica, odjek.rs

Okupljeni građani su sa Trga glumaca krenuli u protestnu šetnju glavnom gradskom ulicom, do Spomenika kosovskim junacima, potom do Trga Kosturnice. Skup je završen gde je i počeo, na Trgu glumaca. Incidenata nije bilo.

Inače, među okupljenima je bilo i dosta dece koja su na protest došla sa svojim roditeljima. Na transparentima koje su nosili građani pisalo je „Godine ćutanja dovode do minuta ćutanja ( 3. maj), „Što je više onih koji ćute to je više onih koji prete“, „Hoćemo stručnjake a ne lažnjake“, „Kursadžijama nije mesto u Vladi Srbije“, „Kruševac je malo i naš“.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *