Ruskinja Oksana, ljubav prema gimnastici, u Kruševcu pretočila u trenerski rad 

Oksanu Avramović (51) vlasnicu i trenerku Kluba ritmičke gimnastike “NIKA” iz Kruševca, ljubav je pre 30 godina, iz Rusije dovela u naš grad.

Rođena je u gradu Ufa, koji se nalazi na jugo-istoku evropskog dela Rusije. Od svoje šeste godine bavila se gimnastikom. Najpre je bila facinirana umetničkim klizanjem, ali je posle jake upale pluća morala da prestane njime da se bavi. Majka je je odvela na gimnastiku, da bi već u osmoj godini bila prepoznata kao veliki talenat, kada počinje sa ozbiljnijim treninzima.

Oksana Avramović kao trener u klubu “Nika” u Kruševcu / FOTO: Odjek.rs

Za sebe kaže da je bila jako disciplinovana i da je samo tako, u tom uzrastu, mogla da stigne do majstora svoje discipline u Sovjetskom Savezu 1988. godine, kada je imala 14 godinina.

Na brojnim takmičenjima u Rusiji nizale su se nagrade. Priliku da pređe u Moskvu nije iskoristila, bilo je to naporno i teško, odustala je. Kratko se, kaže nam, kajala zbog propuštene šanse. Danas, mađutim, kaže da ne žali, da je ispunjena i srećna.

Mnogo mojih kolega, koji su ostvarili veliki sportski uspeh, žrtvovali su porodični život. Srećna sam jer sam ostvarena kao roditelj – ističe Oksana. 

A upravo ju je srce dovelo u Kruševac. Naime, na letovanju u Crnoj Gori 1992. godine upoznala budućeg supruga, Kruševljanina.

Neko vreme su se dopisivali, zatim je došla u Kruševac i ostala. Venčali su se 1994. godine, u kojoj im se rodio sin Stefan, a dve godine kasnije i ćerka Maja.

Ispričala nam je da su je roditelji supruga mnogo voleli, a da joj je jedino teško padalo to što je svoje roditelje retko viđala. Pred velikim životnim izazovom se našla 2017. godine kada je preminuo njen suprug i kada je ostala sama sa dvoje studenata. Težak period je iza njih, deca su završila fakultete i danas rade poslove u struci.

Iako je rođena u gradu sa dva miliona stanovnika, Kruševac obožava jer svuda ide pešiće i sve joj je blizu. Voli Kruševljane i kaže da za trideset godina, koliko je ovde, nije imala loše iskustvo. Stekla je dosta prijatelja.

Osim porodičnim životom ispunjena je poslom kojim se bavi. Oksanina velika ljubav prema gimnastici rezultirala je osnivanjem GK “NIKA” 2015. godine. Svim srcem se daje u trenerskom radu, a rezultati  su ono u čemu kasnije uživaju deca i ona.  Polaznici je prosto obožavaju, a roditelji za nju imaju samo reči hvale. Klub “Nika” ima 70-ak članica, uzrasta od pet do 16 godina.

Veoma joj znači i to što u našem gradu postoji organizacija “Sveslavica”, čiji su članovi doseljenici iz bivšeg Sovjetskog Saveza, a čiji rad pomažu Ambasada Rusije i Ruski dom.

Oksana za sebe kaže da je srećna i zadovoljna i da je sve što je u životu zamislila i ostvarila.

Uživam u ovome što radim, zadovoljna sam ovim što mi je život dao – zaključuje naša sagovornica.

M.M.D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *