Ribarska Banja: Znate li za „Česmu ljubavi“ i kome je posvećena?

Možda ste šetajući Ribarskom Banjom, stazom koja od Velnes centra vodi  kroz prijatnu hladovinu bukove šume, naišli na „Česmu ljubavi“, posvećenu (ne)srećnoj ljubavi dvoje mladih koji su se lečili u toj banji. Ona je izgubila bitku sa bolešću, on je ostao da pati za njom. Danas parovi urezuju svoja imena u bukova stabla iznad česme, baš kako su nekada davno učinili Milena i Filip. Tragom pitanja i predloga čitateljke donosimo priču o njihovoj sudbini…

„Nema je više, kuda ću sada sam bez nje, moram da tražim ljude sa kojima se ona sretala u svom kratkom životu, da razgovaram sa njima, da ih pitam da mi kažu sve što znaju o njoj, da čujem još koju živu reč koja će me podsetiti na nju…“, tako je Filip nakon smrti Milene govorio svom rođaku Milosavu, a on  ovekovečio kroz pisanu reč u svojoj knjizi „Van svoje ljušture“, koju je delom posvetio i ovoj ljubavnoj priči.

Milena i Filip

Sastajali su se Milena i Filip, na mestu gde je danas „Česma ljubavi“. On student medicine na oporavku u banji, ne životno ugrožen. Ona, prelepa devojka, kažu u to vreme najlepša pacijentkinja u sanatorijumu, obolela od tuberkuloze i sa ne baš dobrom prognozom.

Česma koja svedoči velikoj ljubavi

Kao budući lekar Filip je bio svestan koliko je ozbiljna Milenina bolest. Znala je i Milena, ali to ih nije sprečilo da se zavole, njega da piše predivne ljubavne pesme, nju da ih uči napamet i recituje u hladu bukove šume. I svi ti ispisani stihovi su nakon što je Filip završio sa lečenjem i otišao iz banje, ostali kod Milene. Kada je godinu dana kasnije preminula, Filip je ostao i bez nje i bez svojih pesama.

Na stablima drveća zaljubljeni parovi danas često ispisuju svoja imena

Kažu da se, nakon što je završio studije medicine u inostranstvu, Filip vrati u Srbiju. Da li je ikada posle Milenine smrti dolazio na mesto gde se njihova ljubav rodila, ne zna se. Ono što je ostalo je sećanje na jednu ljubav, isklesani likovi dvoje mladih na česmi i stihovi koje je Milena posvetila svojoj najvećoj ljubavi:

Milenini stihovi posvećeni voljenom čoveku

„ Ti si već davno otišao i u čežnji za tobom ne znam moram li sad na brdo u susret tebi izađi ili mi je čekati pa će brdo samo k meni dole sići…“.

„Česma ljubavi“ delo je vajara Čedomira Ristića iz Prokuplja, inače autora bronzanih figura u prirodnoj veličini kralja – Petra Prvog Karađorđevića i kneza Miloša Obrenovića, na klupama u parku te banje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *