Rezervat Prokop – skriveni dragulj Jastrepca

Ovo je predeo kroz koji konjanik ne može da prođe, a putnik namernik se jedva probija – zapisao je Josif Pančić u svojim putopisima sredinom 19. veka.

I zaista ko se ne približi i razgrne grane neće uočiti tablu na kojoj jasno piše da ste upravo zakoračili u Opšti rezervat prirode Prokop.

Tada uočite da se ispod te zelene cirade, sačinjene od lišća, proteže putić pored potoka. Pešačka staza nije duga, kao ni celo područje koje se prostire na nepunih 6 hektara. No, to ne znači da ne možete još malo pratiti potok koji nastavlja svoj put kraj planinskih obala zaraslih u razno drveće i nama nepoznate biljke. Prizor bi više ličio na neki detalj pitome divljine, koje često viđamo u raznim dokumentarcima, što zapravo i jeste. Melem za dušu i jednodnevni izlet, dok je kamopovanje zabranjeno jer bi svako duže zadržavanje narušilo njegovo ekološko bilo. Mnogi ne znaju da je ovaj šumski raj samo dvadesetak kilometara udaljen od Kruševca, kome teritorijalno i pripada.

Prokop je mali predeo na centralnom delu Jastrepca. Smešten je na visini koja varira od 580 do 650 metara. Prvi put je stavljen pod zaštitu 1958. godine, i tako je postao jedan od prvih proglašenih rezervata u Srbiji. U godinama koje su usledile ovaj zeleni dragulj je gotovo zaboravljen, da bi se tek 2008. godine ponovo našao na listi rezervata pod zaštitom države.

Razlog da se donese ova odluka ne treba posebno objašnjavati. Na nepunih 6 hektara proteže se bajkovita šuma sastavljena uglavnom od nekoliko sorti breze i bukve. Pored njih tu su još hrast, javor, grab, jasen i jela.

Iako je rezervat namenjen prevashodno za edukaciju i istraživanje, izletnici ga toplo preporučuju jer osim što uživate u hladovini i zelenilu, ovo vam je jedinstvena prilika da vidite “podivljali planinski potok” koji bi uveličan fotomontažom lako mogao da bude jedna od pritoka divljeg Misurija.

Uostalom dođite i uverite se!

N.N.

2 Comments

  1. Znam ovo zanimljivo i prijatno mesto i često sam se u njemu kretao – naročito dok sam bio mladji. Preporučujem mladima da proddju njime…

    1. Zašto samo mladima?
      I mi imamo dušu 😉 (y)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *