Prva predstava probila led – zvanično otvoren 20. FeŠT

Dvadeseti Festival školskog teatra (FeŠT), tokom koga će đaci iz devet kruševačkih osnovnih škola odigrati predstave, zvanično je sinoć otvoren. Povodom jubileja, dve decenije postojanja, Festival su otvorili neki od osnivača, upravnik Kruševačkog pozorišta, Branislav Nedić te urednica programa Kulturnog centra, Zorica Duković. Na otvaranju je učestvovala i direktorka KCK, Violeta Kaplarević. Program, koji se održava u Beloj sali Kulturnog centra vodila je Jana Jeftović, učenica treće godine Gimnazije, članica škole govora i glume pri Kulturnom centru Kruševac.

Zorica Kapor je rediteljka pozorišnog komada koji je izveden prvog dana Festivala. Ona treći put učestvuje na FeŠT-u. Osim dugogodišnjeg učiteljskog iskustva, iza sebe ima brojne vannastavne aktivnosti koje je organizovala u OŠ „Vuk Karadžić“.

Uvek ima zainteresovane dece, samo je potrebno animirati ih i otkriti njihove afinitete i potencijale. Ove godine je grupa učenika bila iz mog odeljenja, jer sam shvatila koliko se time olakšava učestalost probi, kako je bolja komunikacija sa njima i njihovim roditeljima.  Bez relacije roditelj – dete nema timskog rada. Ono što ipak krasi moj rad jeste to što sam uključila sve đake svog odeljenja. U prošloj postavi sam dobila priznanje zbog tog čina, jer sam u program uključila učenika sa posebnim potrebamakazala nam je Zorica Kapor.

Da je tekstove moguće adaptirati na različite načine, pokazala nam je sagovornica, jer je, između ostalog, dopisala deset uloga, kako se niko od učenika ne bi osetio izostavljenim.

Ona je na ovom projektu uradila skoro sve potrebno, a napomenula je da su kostimi urađeni još pre nekoliko godina, kada su uz podršku sponzora, pribavljeni od profesionalaca u toj oblasti. Danas te kostime, za koje je svojevremeno skice napravila Biljana Anđelković, kao i scenografiju, koriste mlađe generacije u okviru FeŠT-a.

Ekologija je tema koja je izuzetno interesantna, u nju treba ulagati, jer treba podići svest o postojanju problema. Bajka puna igre i pesme ipak šalje ozbiljnu poruku o očuvanju onoga što imamo. Tekst sam prosledila još u prethodnom razredu, a od drugog polugođa smo krenuli da ozbiljnije radimo na njemu. Prema afinitetima su podeljene uloge: na osnovu dikcije i drugih kvaliteta objasnila je ona.

Kako sagovornica kaže, izuzetno je bilo teško uskladiti obaveze vannastavnih aktivnosti sa realizacijom redovne nastave. Ipak su uspeli i sve je spremljeno na vreme za FeŠT.

Svaki timski rad je od vaspitnog značaja. Kad su deo tima, svako od njih treba da da svoj doprinos i da ima osećaj kolektivizma. Bitno je da deca shvate da je svaki član tima bitan kako bi sve bilo odrađeno kako treba – poručila je Zorica Kapor.

Večeras (18. aprila) na programu je predstava „Sveti Sava miri zavađenu braću“, koju izvode đaci OŠ „Despot Stefan“. Predstava počinje u 19 časova.

Tekst i foto: Katarina Dragonjić

Uredila: Jelena Božović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *