Proveravamo zašto se veštica u Rutevcu zakucala u drvo

U pokušaju da na metli preleti selo Rutevac, zbog prebrze vožnje, jedna veštica zakucala se u drvo. Tako je to zamislio autor ove neobične kreacije, meštanin Milan Mika Stojanović. Za naš portal kaže da je želeo da privuče pažnju onih koji su u prolazu kroz ovo naseljeno mesto u aleksinačkoj opštini. Ako ništa drugo, makar da zapamte ime sela.

I uspeo je. Zaustavljaju se vozila, mnogi fotografišu, snimaju, a oni radoznaliji zapitkuju meštane o detaljima.

– Okreću se, čekaju da neko od meštana prođe, pitaju da li veštica priljubljena uz stablo ima neku simboliku. U prirodi ljudi je da u mnogim stvarima traže nešto mistično – kaže nam Milan.

Čak i kada meštani objasne da nikakve mistike nema, da je komšija to osmislio i uradio „tek onako“, većina uglavnom odlazi u uverenju „da tu ipak ima nečega“.

– Pitaju da li se na ovom mesto dogodilo nešto neobično, da li u selu ima nekih mističnih pojava. Ništa od toga. Ja sam to zamislio kao neku parodiju na horor filmove i pošto sam video da imam „publiku“, planiram da proširim priču, da  na ulazu u selo i na još nekim mestima postavim neke nove kostimirane likove iz horor filmova.

Milan objašnjava da kroz Rutevac prolazi mnogo vozila, od kada je Sokobanja postala jedna od najposećenijih turističkih destinacija u Srbiji:

– Biće ih još više kada ovde bude izgrađena petlja koja će povezivati Sokobanju sa auto putem. Taman dotle da napravimo kompletnu atrakciju, da i mi privučemo nekog turistu – pola u šali pola u zbilji navodi „krivac“ za sudbinu ove veštice.

Rutevac, inače, ima dugu tradiciju proizvodnje paprika, pa se u tom selu svakog septembra organizuje Sabor paprikara. Kako mladi sve više napuštaju sela, tako i Rutevac ima sve manje stanovnika, pa Sabor nema posećenost kakvu je nekada imao, u vreme kada su se paprike iz ovog kraja prodavale i van granica naše zemlje. Ako je već tako, onda j logično osmisliti i nešto novo po čemu će ovo selo biti prepoznatljivo.  

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *