Proveravamo: Gde povoljno kupiti namirnice za Badnji dan?

Badnji dan je jedan od najradosnijih praznika u hrišćanstvu, kada se iščekuje rođenje Isusa Hrista. Tada se u kuću unosi badnjak, koji simbolizuje zdravlje, radost i izobilje.

Jelovnik za Badnje veče ponavlja se iz godine u godinu, a postoji verovanje šta obavezno mora da bude posluženo. Pored hleba i soli, na trpezi bi trebalo da se nađe riba pržena na ulju, kiseo kupus, posne sarmice, turšija, med, vino i pasulj, obično prebranac. Svaki deo ove praznične, posne trpeze, ima svoju simboliku.

Na Badnji dan doručak, ručak i večera strogo su posni, a ukućani mogu da se zaslade svežim i suvim voćem: kruškama, jabukama, pomorandžama, suvim šljivama, urmama, smokvama, suvim grožđem, bademima, lešnicima, orasima.

Koliko košta trpeza za Badnji dan i veče?

U našem gradu mogu se kupiti grančice badnjaka po ceni od 100 dinara, koliko košta manja gračinca, dok za veće treba izdvojiti nešto više. Pšenica u saksijama košta od 100 do 200 dinara.

Pojedini prodavci prodaju badnjake ukrašene klasom žita, slamom i drenom, koji predstavlja simbol zdravlja. Ta posebno dekorisana Božićna drvca koštaju od 200 do 500 dinara.

Kada je voće u pitanju, pakovanje suvih urmi se kreće od 80 do 100 dinara, suvih smokvi od 135 do 200 dinara, suve kajsije se kreću od 160 do 300 dinara, suve šljive bez koštica od 120 do 250 dinara.

Mi smo prošetali za vas po radnjama, piljarama i marketima i saznali da su u marketima nesto niže cene, ali su tamo gužve i redovi veći.

Najpovoljniji je,  kada je suvo voće u pitanju,  diskont “Leon” gde urma (200g) kosta 70 dinara,  suva smokva (200g) 135 dinara, a suva šljiva bez koštica (150g) 120 dinara. Kada je sveže voće u pitanju možemo slobodno da zaključimo da se nalaze među povoljnijim radnjama, pa tako banane kostaju 150 dinara za kilogram, narandže 139 dinara, mandarine 177 dinara, limun 138 dinara, dok za kilogram jabuka treba izdvojiti 85 dinara.

Kako se za Badnji dan posti, riba se dobro prodaje, kažu prodavci. Najviše se kupuje oslić, koji košta od 450 do 550 dinara u ribarama, dok ga u “Lidlu” možete naći za 399 dinara. Konzerva tunjevine u “Leonu” kosta 129 dinara. Kilogram pasulja  u ovoj radni kosta 379 dinara. Primetili smo i da je ulje u ovom diskontu povoljno, svega 139 dinara.

M.M.D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *