Profesor doktor Ivan Filipović dobitnik Svetosavske nagrade

Svetosavska nagrada, priznanje koje Kulturni centar već tradicionalno dodeljuje za najviša dostignuća u oblasti kulture, prosvete i nauke u Kruševcu, ove godine pripalo je prof. dr Ivanu Filipoviću, vršiocu dužnosti dekana Poljoprivrednog fakulteta u tom gradu.

Predsednica Saveta za dodelu Svetosavske nagrade Violeta Kaplarević, direktorke KCK, kazala je da ova nagrada simbolizuje plemenitost onoga što je kroz delovanje značio Sveti Sava i predstavlja podstrek stvaraocu da pre svega bude duhovna, prosvetiteljska i umetnička ličnost.

Prof. dr Ivan Filipović je tokom prethodne četiri decenije dao značaj doprinos razvoju obrazovanja na svim obrazovnim nivoima, ne samo u Kruševcu nego i u Rasinskom okrugu, imajući posebno u vidu značaj osnivanja i uspostavljanja Poljoprivrednog fakulteta, koji će u budućnosti biti jedan od nosilaca razvoja grada Kruševca i Rasinskog okruga, kroz generacije studenata koji se školuju- rekla je Kaplarevićka.

Predsednica Saveta istakla je i da je prof. dr Filipović dao veliki doprinos akreditaciji visokoškolske ustanove, studijskih programa osnovnih i master akademskih studija:

Ovogodišnji dobitnik Svetosavske nagrade dao je i veliki doprinos za akreditaciju Poljoprivrednog fakulteta kao naučno istraživačke organizacije, što će učešćem u projektima, saradnjom sa naučnim institucijama i poljoprivrednim sektorom doprineti razvoju nauke i poljoprivredne proizvodnje na prostoru Rasinskog okruga i centralne Srbije.

Prof.dr Ivan Filipović rođen je 1959. godine u Kruševcu gde i danas živi, zaposlen je na Univerzitetu u Nišu u zvanju redovni profesor za polje prirodno matematičkih nauka.  Za v.d. dekana Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu  imenovan je 2018. godine. Ovu funkciju obavlja i danas. U tom periodu urađena je akreditacija osnovnih akademskih studija i akreditacija master akademskih studija. Organoizovan je rad fakulteta i krajem 2022. su diplomirali najuspešniji studenti tog fakulteta. U novembru iste godine organizovan je upis na master akademske studije prve generacije studenata. Pored vršenja funkcije v.d. dekana, Filipović izvodi i nastavu na osnovnim akademskim studijama iz predmeta Pedologija i Meteorologija sa klimatogijom.

Svetosavska nagrada koja se sastoji od Svetosavske povelje i novčane nagrade, prof. dr Filipoviću biće uručena 25. januara, na Svetosavskoj akademiji u Kruševačkom pozorištu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *