Privremeni organ upravlja Kruševcom do okončanja izbora

Privremeni organ, Odjek.rs

Nakon što je Vlada 30. oktobra  donela odluku o raspuštanju lokalnih skupština i obrazovanju privremenih organa u 64 lokalne samouprave u Srbiji, među kojima je Grad Kruševac, u ovdašnjoj lokalnoj samoupravi formiran je Privremeni organ.

Privremeni organ formiran je 31. oktobra, a javnost je o tome mogla da sazna jedino ako je proveravala objave na sajtu Gradske uprave Kruševac, gde je obaveštenje o tome postavljeno. Inače, do raspuštanja organa kruševačke lokalne samouprave  je došlo jer je prethodno, 28. septembra, gradonačelnica Kruševca Jasmina Plaurović podnela ostavku. Javnost o tome, takođe nije bila obaveštena. Tu vest je gradonačelnica, nakon deset dana, potvrdila za naš portla, ne navodeći tada razloge za ostavku.

Privremeni organ grada Kruševca, koji je formiran juče, 31. oktobra, istovremeno je  održao prvu sednicu. Za predsednika Privremenog organa imenovana je dosadašnja gradonačelnica, Jasmina Palurović, a za članove Predrag Vukićević, koji je bio predsednik Skupštine Grada, potom dosadašnji zamenik gradonačelnice Aleksandar Jovanović, dosadašnji zamenik predsednika Skupštine Grada Siniša Maksimović i odbornik DSS-a, Saša Anđelković.

To znači da su u Kruševcu ukinuti zakonodavni i izvršni organi vlast. Do konstituisanja nove Skupštine grada i izbora gradonačelnika, grad će voditi Privremeni organ na čelu sa Jasminom Palurović.

Na prvoj sednici donet je Poslovnik Privremenog organa Grada, imenovan sekretar, doneta Rešenja o prestanku mandata odbornika Skupštine grada, prestanku funcije predsednika i zamenika predsednika Skupštine grada, gradonačelnika i zamenika gradonačelnika, prestanku mandata funkcija članova Gradskog veća, pomoćnika gradonačelnika i članova radnih tela Skupštine. Imenovana je Komisija za kadrovska i administrativna pitanja.

Podsetimo i da će se lokalni izbori održati u svih pet opština Rasinskog okruga, jer su one među pomenute 64 lokalne samouprave u kojima je Vlada raspustila lokalne Skupštine.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, ranije je najavio da će 17. decembra biti održani vanredni parlamentarni i pokrajinski izbori, te izbori u više desetina lokalnih samouprava.

J.B.

Foto: www.krusevac.ls.gov.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *