Posle više od šest decenija „sređivanje“ Doma sindikata

Dom sindikata, Odjek.rs

Objekat kruševačkog Doma sindikata, više od šest decenija nakon što je izgrađen biće, prvi put od tada, značajnije obnovljen.

Reč je o sanaciji koja treba da doprinese unapređenjeu energetske efikasnosti te zgrade. Tome je prethodilo rešavanje imovinsko-pravnih pitanja, zgrada je sada u vlasništvu Grada. Sredstva su obezbeđena, radovi bi, u najboljem slučaju mogli da budu obavljeni do kraja ove godine. Sve ovo je za portal Odjek.rs rekao pomoćnik gradonačelnice za ekologiju, energetiku i održivi razvoj, Ivan Parezanović.

Naime, Ministarstvo rudarstva i energetike nedavno je saopštilo je da je odobrilo finansiranje projekata u 21 lokalnoj samoupravi, na osnovu Javnog poziva za dodelu sredstava za unapređenje energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja u gradovima i opštinama. Kruševac je jedna od tih lokalnih samouprava.

Dom sindikata, Odjek.rs
FOTO: Odjek.rs

Ministarstvo za sanaciju ovog objekta izdvaja 33 miliona dinara, a Grad Kruševac još 44 miliona dinara.

Planirano je da na Domu sindikata budu zamenjene stolarija i termo glave. Ovo će biti prva sanacija te zgrade od kada je napravljena, pre više od 60 godina. Postala je već nebezbedna, prozori su truli, odavno je bila zrela za sređivanje. Fasada se neće menjati, već će samo biti peskarena, odnosno dobro oprana – kazao je Parezanović.

Dom sindikata, Odjek.rs
FOTO: Odjek.rs

Inače, Ministarstvo je za pomenuti projekat na nivou Srbije obezbedilo 400 miliona dinara.

Unapređenje energetske efikasnosti u javnim objektima, školama, vrtićima, domovima zdravlja i drugim objektima na lokalu je strateški cilj države kako bismo ostvarili uštedu energije, smanjili troškove grejanja zimi i hlađenja leti, ali i umanjili negativne uticaje na životnu sredinu.  Završetkom sanacije smanjićemo potrošnju  energije od 30 do 50 odsto u zavisnosti od primenjenih mera – rekla je, kako je ranije prenela press služba ministarstva, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ministarstvo je, kako je saopšteno, do sada realizovalo osam javnih poziva u okviru kojih je energetski sanirano 145 javnih objekata u 145 gradova i opština, ukupne vrednosti 2,7 milijardi dinara, čime je ostvarena ušteda od oko 30 miliona KWh godišnje, kao i smanjenje emisije CO2  za oko 13 hiljada tona godišnje.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *