Policija: Oduzeto preko 5.000 petardi

Kruševačka policija oduzela je u jednoj trgovačkoj radnji u tom gradu pirotehnička sredstva za koja je utvrđeno da se prodaju bez odgovarajuće dozvole. Protiv vlasnika radnje biće podnez zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Uz odgovarajuću potvrdu, policija je u toj radnji oduzela preko 5.000 komada različitih vrsta petardi, 40 baterija za izvođenje vatrometa i više stotina komada drugih pirotehničkih sredstava.

Apelujemo na građane da tokom predstojećih praznika ne koriste pirotehnička sredstva, jer na taj način mogu povrediti sebe, ali i osobe u svojoj okolini. Podsećamo roditelje da igra sa pirotehnikom može biti veoma opasna, može doći do teških povreda, ali i do požara i eksplozijanavodi se u policijskom saopštenju.

Iz policije podsećaju da je zakonom zabranjena upotreba pirotehnike u zatvorenom prostoru i na javnim mestima gde se okuplja veći broj osoba, kao i prodaja pirotehničkih sredstava maloletnicima.

Napominju da vatromet mogu koristiti samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova preduzimaju sve mere i radnje iz svoje nadležnosti u kontroli prometa pirotehničkih sredstava, kao i na suzbijanju nelegalne prodaje pirotehnike. Oni koji ih neovlašćeno prodaju će biti sankcionisani u skladu sa zakonom, a pirotehnička sredstva će im biti oduzeta– kaže se u saopštenju.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *