Počele radionice: U Umetničkom sokačetu “niču” novi stvaraoci

Dečja graja i nadahnutost oživele su Ulicu Bate Paskaljevića, poznatiju kao Umetničko sokače. Mališani, iako različitog uzrasta, družili su se i uživali u časovima crtanja. Okupilo ih je Udruženje “BukvArt” koje već tradicionalno tokom leta organizuje besplatne radionice crtanja i slikanja, uz podršku Grada Kruševca.

Tema prvog časa je bila slobodna, tako da su polaznici mogu da crtaju ono što ih najviđe inspiriše. Crtajući i razgovarajući o njima bitnim temama, na kreativan i kvalitetan način su proveli svoj prvi čas.

Pored sjajnih vizuelnih rešenja različitih stvarnih predmeta, preovladavali su elementi imaginarnog sveta. Najčešće su crtani junaci iz različitih animiranih filmova ili video igrica.

Moana mi je najlepši lik iz Diznijevih filmova, ona voli avanturu, isto kao i ja, zato sam je odabrala –  rekla nam je jedna od polaznica. Ranije je već pohađala časove crtanja i stekla je dosta drugara sa kojima se i dalje druži.

Elena (9) je nacrtala Zlatokosu, koja njoj predstavlja sebi sličnu junakinju:

Baš je lepa, ima slične osobine kao ja, a čak voli i da istražuje.

Vera (12) je bila jedna od starijih polaznica ovog časa crtanja. Nije joj prvi put da je na ovakvim časovima, a spremna je da napreduje i uči. Njena drugarica Danica (9) već tri godine pohađa časove crtanja. Sinić je dobila brojne pohvale od vršnjaka, ali i roditelja koji su bili prisutni.

Dečji smeh i čavrljanje ispunjavali su prostor, a posle pola devet došle su “starije” kolege crtači, koji su svoj entuzijazam prenosili na papire većih dimenzija. Uz razgovor i druženje protekao je prvi besplatni čas crtanja.

Do svega ovoga je došlo zahvaljujući “BukvArtovim” projektima “Šarengradska slikaonica 6”, koji se sprovodi po Lokalnom planu akcije za decu, te projektu “Stvarajmo zajedno 4” po Lokalnom akcionom planu za mlade.

Predsednica Udruženja “BukvArt”, Marija Ćirić, koja je akademska slikarka, rekla je prethodno za naš portal da se ovaj projekat sprovodi već pet godina te da kao njegov rezultat tradicionalno nastaju radovi koji potom budu postavljeni na kruševačkim autobuskim stajalištima.

Deca i mladi će ovog leta, svake subote u Umetničkom sokačetu, kod Zakićeve (Majke Jugovića), od 19 časova do 20 časova i 30 minuta, odnosno od 21 do 22 i 30  će moći da učestvuju u pomenutim časovima.

Katarina Dragonjić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *