Marija Ćirić iz “BukvArta” pred novu “sezonu” radionica: Svako može da nauči da crta!

Iako se u Kruševcu mnogi trude da, što kroz institucije, što pojedinačno, sopstvenim angažovanjem, učine grad prijatnijim i lepšim mestom za život, autobuska stajališta na kojima su izloženi radovi dece i mladih, detalj su koji naš grad čini posebnim.

Članovi udruženja ljubitelja umetnosti “BukvArt”, koje je za Vidovdan proslavilo peti rođendan, zaslužni su za divne ilustracije koje možete videti na autobuskim stajalištima u gradu. Oni svake godine, preko projekata Grada Kruševca namenjenih deci i mladima, ulepšavaju našu svakodnevicu.

Kruševac se brendira kao grad umetnosti i kao grad mladih već jako dugo i na tome radimo već više od deceniju. Stvarno mogu da kažem da je Grad kao institucija, sa ljudima koji predstavljaju neke ozbiljne segmente društvenih delatnosti, preko sporta i omladine, ozbiljno usmeren ka mladima – kaže za Odjek Marija Ćirić, predsednica “BukvArta”.

“BukvArt” je krenuo od lepe ideje, nastale u saradnji sa Kruševačkim pozorištem još 2018. godine.

Želeli smo da napravimo izložbe na autobuskim stalištima našeg grada. To je projekat koji sprovodimo pet godina. Kroz taj projekat sam upoznala zaista ozbiljan broj kvalitetnih, talentovanih, mladih ljudi koji se nužno nisu opredelili za umetničke smerove. Svakako znam da su iz tih nekih radionica, časova crtanja, slikanja, vajanja, izrada murala i svega ostalog, poneli neku vrstu konstrukcije za srećni život. Makar će primećivati vizualne delatnosti i srediće neki svoj životni prostor oko sebe, ako ništa drugo – dodaje naša sagovornica.

Svake subote od danas, (6. jula) u Umetničkom sokačetu, kod Zakićeve (Majke Jugovića), od 19 časova do 20 časova i 30 minuta mnoga deca će učiti osnove crtanja. Javne časove za decu i građanstvo organizuje upravo ovo udruženje.

Postavićemo klupice za rad, table, papire, i druge materijale, mališani će moći da uče da crtaju, da razvijaju maštu i da se upoznaju međusobno – objasnila je Marija.

Od 21 do 22 i 30 će se u crtačkim veštinama moći da se oprobaju roditelji, porodica ili bilo ko stariji ko želi da se uključi.

Oni mogu da vide koliko je to u stvari samo jedna logika i koliko je umetnost divna stvar. Duboko verujem da kogod ume da piše, ume i da crta. Samo je stvar rasvestiti nešto što prelazi iz mikromotorike u hrabrost. Svako može da se bavi umetošću na nekom nivou -, poručila je Marija Ćirić, predsednica udruženja “BukvArt”, inače akademska slikarka.

Katarina Dragonjić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *