Počela akcija uklanjanja divljih deponija

divlje deponije, odjek.rs

U okviru letnje akcije koju grad Kruševac realizuje u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, biće uklonjeno šest divljih deponija i to uglavnom sa prigradskih područja. Projekat u kome grad Kruševac učestvuje sa 20 odsto, vredan je 1,6 miliona dinara. Nadležni najavili postavljanje kamera na pojedinim divljim deponijama

Prva divlja deponija koja je uklonjena u okviru ove akcije nalazila se pored starog mosta u Čitluku i na njoj je većinom bio odložen građevinski otpad.    

Većinom su to prigradska područja i uglavnom se radi o kabastom i građevinskom otpadu. Nažalost, na ovakvim lokacijama sreću i leševi životinja, često i svakodnevni komunalni otpad koji JKP inače redovno iznosi, jednom nedeljno sa seoskog područja, nekoliko puta nedeljno na samom gradskom području– rekla je Snežana Radojković, direktorka Javnog komunalnog preduzeća Kruševac.

kamioni JKP, odjek.rs

Istakla je da naši sugrađani/ke još uvek nemaju dovoljno razvijenu svest o značaju pravilnog odlaganja otpada:

Ne postoji ni komunikacija sa JKP, u smislu da nam građani/ke prijave kad imaju takav otpad i da mi onda, bez nadoknade, dođemo i preuzmemo svu vrstu komunalnog otpada, sem građevinskog. Radimo i radićemo na edukaciji građana i nadamo se da će u narednim mesecima i godinama ekološka svest biti na višem novou.

Prema njenim rečima, na teritoriji grada Kruševca je pre desetak godina bilo 50-tak divljih deponija, a danas ih je pet puta manje.

-Trudićemo se da ih uopšte više ne bude i verujemo da će problem divljih deponija u potpunosti biti rešen nakon izgradnje Regionalnog centra za upravljanje komunalnim otpadom, te da ćemo moći da se pohvalimo da smo, osim što smo jedan od najzelenijih i najčistijih, ujedno i grad koji nema divlje deponije.

Ivan Parezanović, pomoćnik gradonačelnice za ekologiju, podsetio je da odlaganje otpada na divljim deponijama  i zakonom kažnjivo.

Komunalna inspekcija i komunalno milicija su na terenu, bilo je slučajeva da su neka lica kažnjena zbog odlaganja otpada na mestima koja za to nisu predviđena. Potrudićemo se da neke od tih terena gde se otpad odlaže pokrijemo i kamerama.

U prethodnom periodu bilo je i dosta padavina što je dovelo do toga da takav otpad krene u vodotokove, da se zapuše kanali koji se onda izlivaju, pa plave domaćinstva, poljoprivredne useve…

Divlje deponije nisu ni uslovne niti lepe za oko. Cilj ovakvih projekata je da se one uklone, ali i da se utiče na građane da se takve pojave smanje, da se ne dešavaju- kazao je Parezanović.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *