Pitali smo vas: Kako ćete se grejati ove zime?

Pored polaska u školu, te pripreme zimnice, prva asocijacija za dolazak jeseni je početak grejne sezone. Za one koji imaju centralno grejanje, radijatori bi trebalo da se ugreju već 15. oktobra, dok je u domovima, koji greju u sopstvenoj režiji, početak sezone više prilagodljiv.

Kako su poslednjih godina zime umereno blage, deo sugrađana se opredelio za grejanje na struju. Međutim, sa novim, oktobarskim, poskupljenjem struje Kruševljani počinju da sumnjaju u ispravnost ove odluke.

-Nekada smo se grejali na drva, ali smo, pre pet-šest godina, odlučili da pređemo na TA peć. Punimo je noću zbog jeftinije struje, a kada najave ledene dane, uključimo je i preko dana. Pošto je ove godine struja poskupela nekoliko puta, ostaje mi samo da se nadam da neće biti puno hladnih dana i da će zima biti kratka– kaže penzionerka Dušanka.

Iako najveći broj ljudi kupovinu ogreva obavlja u rano proleće, ima i onih koji to čine pred sam početak grejne sezone.

Pre nekoliko godina, kada smo se odlučili za pelet, to je bila jedna od jeftinijih varijanti za grejanje. Sada je cena dosta visoka i to nam je velika stavka u budžetu. Preko leta, pored primarnog posla, radimo i sezonske poslove, pa tek početkom jeseni uspevamo da skupimo dovoljno novca – objašnjava S.S.

Kao i prethodnih godina, porodica Jovanović se odlučila za tradicionalno grejanje na drva.

-Navikli smo da nam bude toplo u kući. Od kupovine drva, do njegovog korišćenja ima puno posla. Treba platiti ili sam organizovati prevoz, istovar, sečenje, cepanje i slaganje, ali je lepo zimi sedeti u toploj prostoriji i slušati pucketanje iz peći – smatraju oni.

U penzionerskim domovima uglavnom se greje samo jedna prostorija. Grejanje cele kuće na struju, prema njihovim rečima, predstavlja luksuz, dok im nekadašnje grejanje na drva sada predstavlja veliki teret.

Preko zime živimo u dnevnoj sobi u sklopu koje se nalazi i kuhinja. Tešimo se rečima da je to naša garsonjera. Kada su niske temperature problem nam bude hladno kupatilo, ali se ne žalimo – kažu Anđelkovići.

Foto: pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *