Otvorena izložba pionira socijalnog preduzetništva

socijalno preduzetništvo, Odjek.rs

Danas je, u foajeu Kruševačkog pozorišta, svečano otvorena izložba „Socijalno preduzetništvo u Rasinskom okrugu” na kojoj su predstavljeni proizvodi 15 poslovnih aktera, koji rade po modelu socijalnog preduzetništava. Izložba je nastavak aktivnosti na promocji ovog tipa poslovanja i za posetioce će biti otvorena do utorka.

Poslednjih šest godina, Udruženje građana „Evrokontakt” aktivno radi na promociji socijalnog preduzetništva, koje je od izuzetne koristi za zajednicu, a naročito za članove socijalno ugroženih grupa, koje svaka zajednica ima.

socijalno preduzetništvo, Odjek.rs
Predsednik Udruženja “Evrokontakt”, Nenad Krstić / FOTO: Odjek.rs

Hteli smo da prikažemo mogućnosti ovih pionira socijalnog preduzetništva. Skoro smo radili jedno kraće istraživanje da vidimo koje su njihove potrebe, kako bi svoje poslovanje podigli na viši nivo. Jedan od problema je nedostatak finansijskih sredstava, jer bi sve ovo verovatno moglo da bude urađeno u mnogo većim serijama. Sa druge strane, nedostaju im određene profesionalne veštine, veštine u prezentovanju, odnosno marketingu i prodaji. Jako je važno to što im je potrebna podrška u prodaji, odnosno povezivanje sa kupcima iz javnog i poslovnog sektora – istakao je Nenad Krstić, predsednik Udruženja građana za podršku evropskim integracijama „Evrokontakt”.

Socijalno preduzetništvo, odnosno solidarna ekonomija kao model poslovanja, može da utiče na opšte unapređenje kvaliteta života u zajednici kroz smanjenje nezaposlenosti, jačanje ekonomije, pobošljanje položaja socijalno ugroženih grupa i njihovo uključivanje u život zajednice, te smanjenje siromaštva i potrebe za podrškom zajednice putem socijalnih davanja.

socijalno preduzetništvo, Odjek.rs
Izložba traje do 26. septembra / FOTO:Odjek.rs

Na današnjoj izložbi svoje proizvode je predstavilo 15 poslovnih aktera iz Rasinskog okruga koji posluju po modelu socijalnog preduzetništva: Udruženje „Zlatne niti” Buci, Udruženje žena „Jasike” Jasika, KUD „Radomir Jakovljević Jakša” Velika Lomnica, umetnička radionica „Veraston” Šašilovac, Udruženje „Osmeh na dlanu” Kruševac, Udruženje distrofičara Rasinskog okruga, Osnovna organizacija gluvih i nagluvih Kruševac, Međuopštinska organizacija slepih Kruševac, Udruženje „Etno Rasina” Kruševac, Centar za osobe sa invaliditetom Kruševac, Udruženje „Sejači sreće” Varvarin, Udruženje građana „Vilin dom” Ćićevac, Centar za samostalan život osoba sa invaliditetom Trstenik, Udruženje za pomoć MNRO Trstenik i ŠOSO „Veselin Nikolić” Kruševac.

O važnosti i značaju socijalnog preduzetništa za sve osobe sa invaliditetom ukazala je Ljiljana Radovanović, predstavnica Osnovne ogranizacije gluvih i nagluvih Kruševac.

Jako je važno za nas da možemo da prikažemo naše proizvode, koje izrađujemo našim rukama. Veliki je značaj za nas, za gluve osobe i sve osobe sa invaliditetom, da prikažemo koliko možemo i šta znamo i da čujuće osobe vide kako mi radimo, da mi vodimo jedan normalan život kao osobe sa invaliditetom. Ovo što mi radimo je jako važno za našu organizaciju, jer sav taj prihod ulažemo u naše udruženje – istakla je ona.

socijalno preduzetništvo, Odjek.rs
Detalj sa izložbe / FOTO: Odjek.rs

Udruženje „Osmeh na dlanu” registrovano je 2011. godine sa ciljem da unapredi položaj osoba sa posebnim potrebama i njihovih porodica. U toku godine, udruženje realizuje brojne radionice, a problem im predstavlja plasman i prodaja rukotvorina.

Na radionicama pravimo raznovrsne suvenire, magnete, oslikane ili dekupažom ukrašene drvene predmete, čestitke, vezene torbe i jastučnice. Najveći problem je plasman i prodaja naših radova i proizvoda. Mi smo neprofitno udruženje i učestvujemo na humanitarnim bazarima i izložbama. Od sredstava za prodate radove kupujemo materijal za radionice, posluženje ili odemo na neki izlet. Nemamo toliko sredstava da zaposlimo naše članove u Udruženje, osim na javnim radovima koje finansira Nacionalna služba za zapošljavanje. Najveća pomoć osobama sa invaliditetom bi bila kada bi Grad registrovao i organizovao socijalno preduzeće ili neki izdvojeni pogon, uz neku registrovanu firmu, sa prilagođenim uslovima za rad osoba sa invaliditetom – objasnila je Svetlana Ivanović, zamenica predsednika Udruženja „Osmeh na dlanu“.

Inače, izložbu „Socijalno preduzetništvo u Rasinskom okrugu” organizuje Udruženje građana za podršku evropskim integracijama „Evrokontakt” iz Kruševca i deo je projekta pod nazivom „Kreiranje stimulativnog okruženja za razvoj socijalnog preduzetništva u Rasinskom okrugu”. Projekat je, kroz program „Pokret Polet”, finansijski podržala Fondacija „Trag” iz Beograda.

J.A.

Tekst je nastao kao deo projekta „Da se bolje razumemo“, koji Udruženje „Tim za razvoj i unapređenje društva“ i portal Odjek.rs sprovode uz podršku fondacije „Rekonstrukcija Ženski fond“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *