Opozicija u Kruševcu se priprema za izbore, potpisan Sporazum o tehničkoj saradnji

Opozicija sporazum

Predstavnici kruševačkih odbora šest opozicionih stranaka i sindikata “Sloga” potpisali su večeras na Trgu glumaca Sporazum o saradnji na predstojećim lokalnim izborima, koji kako je navedeno, znači tehnničku saradanju, ali ne znači formiranje predizborne ili postizborne koalicije.

Sporazum je, simbolično, potpisan 5. oktobra predveče, a okupljanje je održano na Trgu glumaca, na kome su se tokom prethodna skoro tri meseca svakog četvrtka održavali protesti “Kruševac protiv nasilja”.

Opozicija sporazum

Sporazum su potpisali predstavnici kruševačkih odbora Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke, Stranke Srbija Centar, Socijaldemokratske stranke Srbije, Narodnog pokreta Srbije, stranke Novo lice Srbije te sindikata “Sloga”.

Potpisnici će sarađivati u svim fazama izbornog pocesa, kontrole biračkih spiskova, konstituisanja Gradske izborne komisije, biračkih odbora, rada tih tela u pripremi i realizaciji izbora kao i postupaka koji slede nakon zatvaranja biračkih mesta, a sve u cilju odbrane iskazane izborne volje građana – navedeno je u Sporazumu.

Piše, takođe, da se tokom kampanje neće međusobno verbalo napadati, da će kada je moguće, koordinirati političke akcije te da će kritikovati isključivo odluke i delovanje aktuelne lokalne vlasti.

Opozicija sporazum

Potpisnici su se obavezali da nakon proglašenja izbornih rezultata ni pod kojim uslovima neće stupiti u koalicioni i politički savez sa strankama koje su u Kruševcu na vlasti.

Reč je o nekoj vrsti tehničke saradnje za vreme izbornog procesa, jer smo procenili da ni jedna od naših stranaka i organizacija nije u mogućnosti da izađe samostalno, već da moramo da sarađujemo – kazala je predsednica Gradskog odbora Demoratske stranke, Goranka Vilimanović.

Predstavnik Narodnog pokreta Srbije, Dejan Stevanović, kazao je da je Sporazum potpisan 5. oktobra predveče, simbolički, kako bi ukazali da 6. oktobar, za kojim svi žude, neće dočekati nespremni.

Opozicija sporazum

Poručio je da svi moraju da deluju zajednički, da ne smeju da dozvole da ih ni jedna razlika razdvoji:

Moramo se okupiti, moramo do obiđemo svako domaćinstvo, da svakome prenesemo poruku da je pobeda moguća.

Podsetio je na brojne afere aktuelne vlasti, ukazavši da se ponovo zvecka oružjem i da nam se ponovo najavljuju sankcije.

Nećemo zaboraviti ni oprostiti Jovanjicu, Krušik, razbijenu glavu Borkovu, nedostajuća dva minuta snimka, ništa od onoga što je ova vlast uradila i čime nas je ponizila – poručio je on.

Kazao je da su prethodni protesti bili uspešni, jer da njih nije bilo sada se ne bi ni pričalo o izborima.

Održavanje lokalnih izbora u Kruševcu u decembru, ukoliko za tada budu raspisani svi izbori, još uvek nije izvesno, jer za sada nema potvrde da je gradonačelnica Kruševca podnela ostavku, kao što su učinile njene kolege u delu gradova i opština u Srbiji. Naš portal je iz Gradske uprave prošle nedelje dobio usmeni odgovor da će javnost biti obaveštena ukoliko gradonačelnica podnese ostavku.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *