Opozicija: Odbijanje vlasti da oda počast poginulom mladiću u Trajalu je van ljudskih normi!

Na juče održanoj konstitutivnoj sednici Skupštine grada Kruševca, na poziv doktora Andrića, nosioca liste „Srbija protiv nasilja-dr Branislav Andrić“, da se nastradalom radniku kompanije Trayal oda pošta minutom ćutanja, odbornici vladajuće većine ostali su da sede na svojim mestima. Malo je reći da smo šokirani potezom vladajuće većine, koji je neverovatan, neobjašnjiv i anticivilizacijski, van svih ljudskih normi i moralnih načela – navodi se u saopštenju koje potpisuje odbornička grupa „Srbija protiv nasilja“.

Da sramota bude još veća, u tom trenutku u sali su bili prisutni i ministar policije u ostavci Bratislav Gašić, kao i Miloš Nenezić, direktor kompanije Trayal, u kojoj se desila tragedija- piše u saopštenju.

Uz podsećanje da elementarna kultura i ljudskost, svakom pojedincu nalažu da se nevino nastradalima, ukoliko se zatraži, oda pošta minutom ćutanja, kruševačka opozicija poručuje da ne postoje reči da se opiše ovakvo sramotno ponašanje, te da odsustvo pijateta prema žrtvi, upućuje na to da nosioci vlasti nemaju nameru da se istina o tragediji sazna i da odgovorni snose posledice.

Pozivamo državne organe da se ne povedu sramnim ponašanjem odbornika vladajuće većine, već da svoj posao odrade, časno i pošteno, do kraja, utvrde sve činjenice o tragediji i odgovorne izvedu pred lice pravde. Kažnjavanjem odgovornih za tragediju sprećavamo nove tragedije- kaže se u saopštenju.

Podsećamo, u eksploziji koja se 16. januara ove godine dogodila u pogonu fabrike Trajal, poginuo je osamnaestogodišnji mladić a četiri osobe su povređene. Na bolničkom lečenju u kruševačkoj Bolnici tada je zadržano troje, dok je devojka sa težim povredama prebačena na Vojno medicinsku akademiju.

Inače, na juče održanoj konstitutivnoj sednici  formirane su četiri odborničke grupe., Najbrojnija je odbornička grupa “Aleksandar Vučić – Kruševac ne sme da stane” koja  ima  42 odbornika.

U opozicionoj odborničkoj grupi “Srbija  protiv nasilja dr Branislav Bata Andrić” je 12 članova, a to su odbornici Narodnog pokreta Srbije, Demokratske stranke, Stranke SRCE i Novog lica Srbije te Branislav Andrić kao nestranačka ličnost, predsednik je Dejan Stevanović (NPS), a zamenik Srđan Milivojević (DS).

Odborničku grupu “Život je u pitanju”, takođa opozicionu, čini šestoro odbornika sa liste “Srbija protiv nasilja” iz Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana i sindikata Sloga.

Odborničku grupu “Ivica Dačić – premijer Srbije”, čini petoro članova, a ona je deo vladajuće koalicije.  Predsednik je Vladan Vesić (SPS), a zamenik Dragan Lazić (JS).

Trojica odbornika kolicije NADA nastupaće kao samostalni odbornici, jer je petoro odbornika potrebno za formiranje grupe. Kao samostalni nastupa i jedan odbornik Dveri te jedan odbornik Zavetnika, koji je, inače, potpisao koalicioni sporazum sa Srpskom naprednom strankom.

Foto: screenshot direktnog prenosa sednice Skupštine grada Kruševca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *