Od 169 pregledanih žena, 100 upućeno na mamografiju

Nakon ultrazvučnog pregleda dojki koji je u nedelju organizovan u Radiloškoj službi Doma zdravlja, u okviru akcije besplatnih preventivnih pregleda, od 169 pregledanih žena stariijih od 40 godina, na dalju dijagnostiku, odnosno, na mamografiju, upućeno je 100.

U akciji koja je organizovana proteklog vikenda, pored ultrazvučnog pregleda dojki, u laboratoriji Dijagnostičkog centra je za muškarce starije od 49 godina, rađen tumor marker prostate (PSA).  Od 113 sugrađana, koliko ih je obavilo tu laboratorijsku dijagostiku, kod svakog četvrtog su potvrđene povišene vrednosti i ti pacijenti su takođe upućeni na dalju dijagnostiku.

Podsećamo, u akciji preventivnih pregleda u nedelji ranije, kada je rađen ultrazvučni pregled štitne žlezde, kod čak 90 odsto pregledanih otkrivene su patološke promene, od toga 10 odsto sa sumnjom na malignitet. Istog dana rađene i laboratorisjke analize, gde su rezultati pokazali da je svaki treći imao povišene vrednosti triglicerida, a skoro polovina povišen holesterol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *