Nina Grubić: Talentom i velikom radom niže uspehe u muzičkom svetu

Muzička škola “Stevan Hristić” u Kruševcu iznedrila je brojne talente. Nini Grubić (18), učenici ove škole, kojoj je ljubav prema muzici porodično nasleđe, talenat i predan rad doneli su brojna domaća i međunarodna priznanja.

Osamnaestogodišnja Nina, učenica četvrtog razreda Muzičke škole “Stevan Hristić”, pohađa vokalno instrumentalni odsek, a glavni predmet joj je klavir u klasi profesorke Milice Simović. Završila je Osnovnu školu “Jovan Popović”.

Nina je od malih nogu bila okružena muzikom, odrastala je uz majku i baku koje su bile profesorke klavira u Beranama (Crna Gora) gde se i Nina rodila.

Uz njih sam zavolela muziku i klavir i shvatila da mi ide od ruke, pa sam odlučila da upišem muzičku školu. Upisala sam najpre nižu muzičku školu u trećem razredu osnovne škole u klasi profesorke Darije Kršanin kojoj dugujem veliku zahvalnost – ističe Nina.

Od prvog razreda krenula je sa takmičenjima klavira, nastavila da ide svake godine, a od trećeg razreda muzičke škole i na takmičenja iz solfeđa.

Iako nije bilo lako uskladiti osnovnu školu i nižu muzičku, Nini je to išlo od ruke i na takmičenjima je beležila samo uspehe:

Najznačajnija i najdraža nagrada koju bih izdvojila je nagrada na međunarodnom takmičenju “Davorin Jenko” u Beogradu, kada sam osvojila treće mesto. Izdvojila bih i republičko takmičenje iz harmonije u Beogradu, gde sam osvojola prvo mesto. A bilo je tu još brojnih takmičenja republičkih, školskih, državnih, svake godine.

Na kraju šestog razreda niže muzičke škole proglašena je za đaka generacije. Usledio je izbor srednje škole, i tu naravno nije bilo dileme, nastavila je da se školuje u oblasti muzike. A nastavila je da osvaja i nagrade, republičke, školske iz solfeđa, harmonije i teorije muzike. Svake godine školovanja bila je dobitnik Vidovdanske nagrade, u srednjoj i Dositejeve nagrade.

Nina posebno izdvaja to što joj je ukazana čast da bude korepetitor jednoj učenici na takmičenju iz solo pevanja. Ponosna je i na sve nastupe u gradu na kojima učenici ove škole nastupaju.

Govoreći o onome što je do sada postigla, ne može a da ne pomene master klas koji je u junu 2023. godine odžan na Cetinju, na kome su učestvovali predstavnici svih balkanskih država, iz svake škole po jedan đak.

Slušali su nas profesori iz Španije i Poljske i ukazivali nam na to šta da ispravimo u svom radu. Ovo mi je veoma značilo, veoma lepo iskustvo koje mi je pomoglo kada je nastavak školovanja u pitanju – ističe Nina i navodi da će upisati teorijski smer na Muzičkoj akademiji u Nišu.

Muzika je njen život to je definitivno njeno opredjeljenje. Za svoju školu i profesore ima samo reči hvale, te joj s toga nije jasno zašto je sve manje đaka u muzičkoj školi:

Drago mi je što sam išla u ovu školu, ostaće mi u lepom sećanju, dosta prijatelja sam stekla i dosta naučila, što će mi značiti na fakultetu.

Njena profesorka klavira kaže da je Nina učenica izuzetnog dara i sposobnosti :

Veoma je talentovana, pametna, vredna i uspešna u ostvarevenju svojih ciljeva koji su na veoma visokom nivou. Takođe je učenica koja zrači kulturom i vaspitanjem. Za sobom ima veliki broj nagrada i uspeha koje je postigla svojim napornim zalaganjem – istakla je profesorka klavira, Milica Simović.

Na pitanje kako provodi slobodno vreme Nina navodi da u poslednje vreme ima dosta dešavanja u kulturi, te da ih posećuje sa prijateljima. Kada su izlasci u pitanju, uglavnom se sve svodi na neku šetnju ili kafić. Kao i svi mladi ljudi u našem gradu, nije zadovoljna bioskopskim repertoarom.

M.M.D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *