Nesvakidašnji podvig kruševačkih gimnazijalki: Kampanjom i beneficijama protiv duvanskog dima

Neprofitna organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, u saradnji sa UNICEF-om, organizovala je nedavno UpShift radionicu u Kragujevcu sa ciljem da podstaknu mlade na rešavanje problema koji su prisutni u njihovim sredinama. Ovaj specifični konkurs privukao je mlade ljude iz svih krajeva Srbije, a među njima i tim učenica trećeg razreda kruševačke Gimnazije koji su činile Helena Stefanović, Teodora Kujundžić, Sofija Dimitrijević, Milena Dimitrijević i Jovana Jevtić. Odlukom žirija dodeljena im je finansijsku pomoć UNICEF-a za sprovođenje projekta.

– Radionica u Kragujevcu je najviši nivo takmičenja do kog smo mi stigle prolazeći razne faze klasifikacije (pisanje prijave, online intrevju sa organizatorima…). Bile smo pozvane, zajedno sa još devet timova, da započnemo analizu problema koji smo prijavile i pronalazak rešenja za isti. Na tome smo radile tri dana uz pomoć mentora koji nam je bio dodeljen – kaže Helena Stefanović.

Ono što smo mi identifikovale je konzumiranje cigareta kod mladih u našoj lokalnoj zajednici. Zavisnost od konzumiranja cigareta je veliki problem današnjice, jer to ne utiče negativno samo na pojedinca već ugrožava celokupnu okolinu. Rešenje do kog smo došle, radeći kao tim, je osnivanje našeg “Hypers kluba prijatelja” u koji će moći da se učlane samo nepušači i time steknu beneficije u određenim lokalima u Kruševcu – dodaje Helena.

Naša sagovornica napominje da je u planu i kampanja koja bi kod pojedinaca podigla svest o štetnosti duvanskog dima. Performansi bi se izvodili u vidu podele flajera, majica, bedževa, postera… Takođe, u planu je organizovanje likovnih i literarnih konkursa na temu štetnosti duvanskog dima.

Mi smo od samog početka verovale u našu ideju i rešenje, i to je bio ključni razlog za postizanje ovog uspeha. Smatrale smo da će žiri prepoznati važnost problema koji pokušavamo da suzbijemo, i da će u tome videti naš potencijal. Tako je i bilo. Naša ideja je dobila finansijsku pomoć za realizaciju. Podrška mentora je takođe jedan od glavnih faktora za uspeh, a mi smo imale tu sreću da dobijemo ambicioznog, uspešnog i kreativnog mentora koji nam je tokom sva tri dana, koliko je trajala radionica, bio vetar u leđa i velika podrška– ističe Helena.

Ipak, napominje da je najbitniji timski rad. Prema njenim rečima, raditi u timu koji dobro funkcioniše, koji je skladan i otvoren za nove ideje, pravo je uživanje. Možda je to formula koja vodi do uspeha, a njihova ekipa će svakako nastaviti tim putem.

Učestvovale smo na Evropskom online takmičenju ”Internatiolan Pich Battle“ koje se organizuje u Litvaniji. Planiramo da nastupimo na nekoliko takmičenja učeničkih kompanija iduće godine. Baviti se preduzetništvom u srednjoj školi, i u ovim godinama oprobati se u ovoj oblasti, velika je privilegija. Stekle smo iskustva koja nam pružaju razne prilike za napredovanje, podstiču nas na kreativnost i prevazilaženje izazova – poručila je Helena Stefanović.

N.N.

Foto: fejsbuk stranica Dostignuća mladih u Srbiji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *