Nemanja i Nikola pobednici plivanja za bogoljavljenski krst

Nemanja Milićević (31) i Nikola Milojević (18), obojica iz Kruševca, pobednici su ovogodišnjeg nadmetanja za Časni krst na Rasini u Šavranu i Zapadnoj Moravi kod Bele Vode.

U lepoj atmosferi i na prolećnoj temperaturi, neobičnoj za ovo doba godine, takmičare u Beloj Vodi i Šavranu, bodrio je veliki broj posmatrača, a među posetocima je bilo i odsta dece.  

Nemanja, inače trener Plivačkog kluba Napredak, na manifestaciji „Plivanje za časni krst“ učestvovao je šest puta do sada, ovo mu je četvrta pobeda, po dve na obe reke. Osmanaestogodišnjem Nikoli, učeniku Prve tehničke škole u Kruševcu, ovo je prvo nadmetanje za Časni krst i on je na Zapadnoj Moravi prvi doplivao do Časnog krsta.

Nikola Milojević, prva pobeda na nadmetanju na Zapadnoj Moravi kod Bele Vode

Pobednik u Šavranu, koji je u ime grada Kruševca na poklon dobio ikone, kazao je da mu je ovo najveća pobeda do sada jer je uspeo da, pored brojnih odličnih plivača kojima je trener, ipak stigne prvi do Časnog krsta.

Nemanja Milićević, prvi doplivao do Časnog krsta na Rasini u selu Šavrane

Ove godine u kruševačkom kraju za Časni krst nadmetalo se preko 350 takmičara. U Šavranu, gde ih je bilo više od  200 , najmlađi je imao osam a najstariji 66 godina, a među takmičarima su bile i dve devojke. Na Zapadnoj Moravi nadmetalo je 150 plivača, najmlađi je imao 15 a najstariji 71 godinu , a takmičilo se i šest žena.

Četvrta pobeda i ikone na poklon

Inače, Nadmetanje za Časni krst  je prvi put nakon Drugog svetskog rata održano upravo u Beloj Vodi, pre 23 godine. U selu Šavrane, ova manifestacija se organizuje 12. put zaredom.

Zapadna Morava kod Bele Vode

Plivanje za časni krst, Kulturni centar Kruševac organizovao je u saradnji sa Crkvenom opštinom Kruševac i mesnim zajednicama Bela Voda i Šavrane, pod pokroviteljstvom grada Kruševca.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *