Naučite decu da brinu o zubima, prva poseta stomatologu sa godinu dana

Rano uvođenje redovne posete zubaru kod dece je presudno za prevenciju i održavanje zdravih zuba. Prva poseta može se obaviti čim dete napuni jednu godinu, kako bi se rano identifikovali potencijalni problemi i pružile smernice za pravilnu oralnu negu kod kuće. Važno je na vreme decu naučiti da ukoliko imaju strah od zubara on nije opravdan, da poseta stomatologu nije uvek prijatna i da se može odložiti, ali ne i izbeći -savetuje dr Aleksandar Apostoloski specijalista stomatološke protetike i oralne hirurgije.

Stomatolog Apostoloski ističe da  deca imaju specifične potrebe kada je reč o oralnoj higijeni, a roditelji odgovornost da ih upute ka zdravim navikama. Očuvanje zdravih zuba kod dece igra ključnu ulogu u razvoju opšte oralne higijene i zdravih navika koje će pratiti decu tokom celog života. Kroz pravilnu brigu o zubima od najranijeg uzrasta, roditelji igraju ulogu u sprečavanju oralnih bolesti kod dece:

Opšta preporuka koja važi za sve jeste da deca peru zube dva puta dnevno, ujutro i uveče – nakon doručka i večere. Nakon konzumacije slatkiša ili kiselih napitaka, može biti korisno dodatno ispiranje usta vodom. Osim pravilnog četkanja zuba, posebnu pažnju treba posvetiti čišćenju jezika, jer se na njemu često zadržavaju bakterije koje mogu doprineti stvaranju karijesa.

Kako animirati decu da redovno peru zube

Uz napomenu da je fluorid presudan za jačanje zuba i sprečavanje karijesa, te da je važna i upotreba konca i interdentalnih četkica, ovaj stomatolog ističe i to da čišćenje zuba može biti i zabavno:

Povežite čišćenje zuba sa zabavnim aktivnostima, pevajte pesmice o čišćenju zuba, koristite peščane satove u obliku životinja ili pretvorite čišćenje zuba u igru lova na bakterije. Budite uzor, deca uče kroz ponašanje, važno da u vašoj rutini oralne higijene vide uzor. Nagradite dobre navike, na primer možete koristiti stiker karte ili male nagrade kako bi motivisali decu da redovno peru zube. Izaberite dečju četkicu i pastu za zube sa, na primer, likovima iz crtanih filmova.

Razvoj zuba kod dece

Do 6 meseci bebama još ne treba čistiti zube, ali briga o ustima i desnima i dalje je važna. Savet je da se u tom periodu koristi čista, vlažna gaza ili naprstak s mekom gumicom za brisanje desni i jezika nakon hranjenja.

Prvi mlečni zubi pojavljuju se u periodu od šest do dvanaest meseci. Tada treba koristiti malu četkicu s mekim dlakama i dečiju pastu za zube za bebe (veličine zrnca pirinča), a zube treba čistiti dva puta dnevno.

-Od jedne do tri  godine više prvih zuba izbija, a deca počinju razvijati motoriku potrebnu za samostalno čišćenje. Roditelji i dalje treba da nadziru i pomažu u čišćenju, koristeći četkicu za zube za malu decu i pastu za zube veličine graška. Od treće do šeste godine deca razvijaju veću samostalnost ali i dalje im je potrebna pomoć i podsetnik za pravilno čišćenje zuba- savetuje ovaj stomatolog.

Stalni zubi počinju da izbijaju od šeste do dvanaeste godine i tada deca mogu početi da koriste pastu za zube za odrasle, ali u manjim količinama. Ponavljanje tehnike četkanja i korišćenja konca za zube i dalje je važno. Od dvanaest godina i kasnije, uskoro će im biti svi stalni zubi, i uz redovno čišćenje i korišćenje konca, preporuka je da se stomatolog posećuje na svakih šest meseci.

Ishrana i nastanak karijesa kod dece

Ishrana ima značajan uticaj na oralno zdravlje svih ljudi, a naročito na zubiće dece. Važno je imati ishranu bogatu voćem, povrćem i mlečnim proizvodima, a ograničiti unos šećera. Slatki napici i grickalice mogu značajno uticati na nastanak karijesa.

Svakodnevna ishrana deteta treba da sadrži kalcijum i fosfor (zbog njih zubi ostaju snažni), potom vitamin D koji pomaže telu da apsorbuje kalcijum iz hrane (ima ga u neophodna za hidrataciju i ispiranje ostataka hrane iz usta. Vitamin C održava zdravlje desni, a ima ga u citrusima, jagodama i paprikama. Voda je neophodna za hidrataciju i ispiranje ostataka hrane iz usta, može pomoći i u održavanju ravnoteže pH vrednosti u ustima, smanjujući kiselost koja može doprineti karijesu.

Na kraju, dr Aleksandar Apostoloski poručuje roditeljima da je njihova uloga u edukaciji dece o oralnoj higijeni najvažnija, te da se kroz igru i zabavne aktivnosti četkanje zuba učiniti zabavnim iskustvom, te stvoriti temelj sa dugoročnu oralnu disciplinu.

Izvor: https://www.stetoskop.info/

Foto. pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *