Nastup đaka Muzičke škole pre pevačice Edite, podelio javnost

Edita, Odjek.rs

Održavanje koncerta pevačice Edite, na kome kao njena “predgrupa” treba da nastupe učenici kruševačke Muzičke škole „Stevan Hristić“, kritikovalo je nekoliko profesorki te škole, navodeći da pod tim imenom treba da se nastupa samo na događajima najviši kulturnih vrednosti. U Gradskoj upravi Kruševac, čija Kancelarija za mlade organizuje koncert, ističu da su mladi izabrali žanr, te da je Edita popularna među tim generacijama. Takođe, smatraju da se nastupom Muzičke škole predstavljaju različiti žanrovi, a đaci stiču iskustvo pred brojnijom publikom. Ipak, najavni plakat na kome je pisalo da su učenici Muzičke škole “predgrupa” pevačici Editi je, nakon pomenutih reakcija, zamenjen. Na novom plakatu je navedeno da na koncertu od 22 sata nastupa Edita, a od 21 sat đaci Muzičke škole, bez reči predgrupa.

Edita, Odjek.rs
edita, Odjek.rs

Učenici muzičke škole “Stevan Hristić” su predgrupa estradnoj pevačici Editi. Ime kompozitora Stevana Hristića i Edite, rame uz rame i to na Trgu posvećenom glumačkim velikanima. Kome god da je ova ideja pala na pamet, osuđujem je kao prosvetni i kulturni radnik i kao zaposlena u ovoj školi – navela je, najpre u objavi na fejsbuku profesorka u Muzičkoj školi „Stevan Hristić“, Ksenija Bradić Veljović, a isto ponovila u razgovoru za portal Odjek.rs.

Ona smatra da pod imenom bilo koje školske ustanove može da se učestvuje samo na događajima najviših vrednosti.

– Bitno je. Mora red da se zna, šta može, a šta ne može, bitno je da se stvari postave na pravo mesto. Grad Kruševac je organizator i ima odgovornost za vrednosti koje promoviše, šta uopšte smatra vrednostima, kako hijerarhiju postavlja, a pogotovo kad je omladina u pitanju. Ovo je sramota i još jedan od dokaza da se o kulturi, a i o društvu uopšte ne brine. Naprotiv, degradira se – navela je ona.

Prema njenom mišljenju reč je o zloupotrebi dece koja ne smeju da odbiju da učestvuju, iako možda ne žele. Neprijatno je, dodaje, bila iznenađena činjenicom da je rukovodstvo škole podržalo ovako nešto.

Direktor Muzičke škole „Stevan Hristić“, Aleksandar Todorović, rekao je za portal Odjek.rs da je sve pogrešno protumačeno i da je „od komarca nastao magarac“:

Naša škola ima svoje nastupe, učestvovali smo na mnogobrojnim događajima, uvek predstavljamo sebe, vršeći popularizaciju naše muzike, da široke narodne mase čuju i našu vrstu muzike. Možda je loše napisano predgrupa, ali mi imamo svoj termin u kome nastupamo, nema ništa jedno sa drugim veze.

Ističe da “škola ne deli mišljenje koleginice koja je javno istupila”, navodeći da njena reakcija ima političku konotaciju.

Da je pomenuti koncert samo deo šireg obeležavanja Dana mladih, u okviru koga ima edukativni sadržaja, radionica, izložbi, te da su muzički žanr izabrali upravo mladi, rekao je za portal Odjek.rs zamenik gradonačelnice, Aleksandar Jovanović:

Od pre dve godine na početku godine sprovodimo anketu o obukama koje će Kancelarija za mlade sprovoditi, a pored toga mladi mogu da predlože šta bi još moglo da se realizuje. Što se tiče obeležavanja Međunarodnog dana mladih izabrali su organizovanje koncerta, a od muzičkih žanrova opredelili su se za noviju zabavnu muziku. To je na osnovu želja i potreba i onoga što oni slušaju, to je njihov dan i treba im prirediti ono što vole.

Jovanović je podsetio da je Grad Kruševac tokom prethodnih godina uključio učenike Muzičke škole u mnoge manifestacije, dodavši da nije video te profesorke da dođu da podrže tu decu.

Ovo je prilika da deca nastupaju na tako velikom događaju, pred većim brojem ljudi, što će im biti iskustvo za ubuduće. Sve je urađeno u dogovoru sa direktorom, profesorima i decom koja učestvuju.

Što je tiče ostalih negativnih komentara na društvenim mrežama kazao je da je reč o „lokalnim dušebrižnici kojima sve smeta“ te da je najvažnije to što od mladih stiže odlična povratna reakcija.

Kao primer je naveo komentar mlade osobe koja je pohvalila izbor izvođača, napisavši da je reč o pevačici koja kroz tekstove ne propagira drogu, brzu vožnju, novac kao i da bi bilo smešno da nastupa neko ko je bio popularan pre 20 ili 30 godina.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *