Nakon teške saobraćajke na Bruskom putu, predložene mere za veću bezbednost

Bruski put, saobraćajka, Odjek.rs

Nakon što su prošlog četvrtka trojica sugrađana poginula u teškoj saobraćajnoj nesreći na raskrsnici Bruskog i Mudrakovačkog puta, lokalni Savet za bezbednost saobraćaja predložio je mere koje treba preduzeti, a koje su u skladu da njegovom nadležnošću. Prethodno su se meštani Mudrakovca okupili na mestu nesreće, kako bi odali poštu nastradalima i apelovali na nadležne da nešto preduzmu.

Bruski put, saobraćajka, Odjek.rs
Predloženi dodatni natpisi na displeju / FOTO: Odjek.rs

Savet je, kako je navedeno u odgovorima dostavljenim portalu Odjek.rs, na hitnom zasedanju zaključio da je potrebno da kruševačka policija pojačano kontroliše brzinu kretanja vozila i da postavi uređaj za automatsku detekciju saobraćajnih prekršaja na toj deonici, da se na LED displeju na tom mestu dodaju natpisi: „uspori“ i „važeće ograničenje brzine – 60km/h“ te da se uputi dopis inspekciji za puteve, kako bi se poboljšala preglednosti u zoni te raskrsnice.

Zaključeno je, takođe, da treba da se organizuje sastanak sa predstavnicima JP „Putevi Srbije“, te da policijska uprava Kruševac dostavi Izveštaj o saobraćajnoj nezgodi tom preduzeću. Na osnovu toga „Putevi Srbije“, kao upravljač puta, su dužni da obezbede nezavisnu ocenu doprinosa javnog puta nastanku, odnosno posledicama saobraćajne nezgode u slučaju nezgode sa najmanje jednim poginulim licem.

Upravljač javnog puta dužan je da dostavi nezavisnu ocenu inspekciji za javne puteve u roku od 30 dana od dana njenog prijema i da na osnovu te nezavisne ocene, u kojoj je utvrđeno da je put doprineo nastanku, odnosno posledicama saobraćajne nezgode, u roku od 60 dana preduzme mere za unapređenja bezbednosti puta i sprečavanja nastanka saobraćajnih nezgoda, odnosno težih posledica saobraćajnih nezgoda – navedeno je u odgovorima.

Bruski put, saobraćajka, Odjek.rs
Pojačan policijski nadzor jedna je od mera / FOTO: Odjek.rs

Objašnjeno je da je u pitanju deonica državnog puta IB reda, van naselja, da je upravljač puta JP „Putevi Srbije“, a da regulisanje saobraćaja na državnim putevima obavlja ministarstvo nadležno za poslove saobraćaja, te da je lokalni Savet za bezbednost saobraćaja doneo predloge za unapređenje bezbednosti saobraćaja na toj lokaciji, koji su u skadu sa njegovim nadležnostima.

Zbog teške saobraćajke u kojoj su poginula trojica njihovih sugrađana, meštani Mudrakovca su se 1. jula okupili na mestu nesreće, kako bi zapalili sveće i odali poštu nastradalima. Tada su apelovali na nadležne da učine nešto kako bi se povećala bezbednost na toj deonici, podsećajući da ovo nije prva saobraćajka na tom mestu te da se sećaju nesigurno kada se kreću tim putem. Bili su nezadovoljni jer se tog dana niko od nadležnih nije pojavio da, kako su tada naveli, „makar podeli tugu sa porodicama“.

U odgovorima o preduzetim merama, navedeno je i da je sastanak o tome održan 4. jula, na incijativu gradonačelnice Kruševca, Jasmine Palurović, koja je i predsednica lokalnog Saveta za bezbednost saobraćaja te predstavnika Mesne zajednice Mudrakovac.

Nesreća, u kojoj su poginula trojica muškaraca, starih 28, 29 i 61 godinu, dogodila se u četvrtak, 29. juna, u 23 i 20, kada je I. S. (20) iz Aleksandrovca, vozeći audi, udario u ford fokus koji je skretao sa Bruskog na Mudrakovački put.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *