Nadmetanje za časni Bogoljavljenski krst na Moravi i Rasini

Na Bogojavljenje,19. januara, u Beloj Vodi će se po 23. put organizovati viteško nadmetanje za Časni krst, na Zapadnoj Moravi. Istovremeno, na Rasini u selu Šavrane, plivanje za Bogojavljenski krst održaće se dvanaesti put zaredom.

-Bogojavljenje je jedan od dvanaest velikih Gospodnjih praznika, dan kada je Sveti Jovan krstio Isusa Hrista na reci Jordan. Plivanje za Časni krst nije samo nadmetanje već i prilika da se pokaže zajedništvo, duhovnost, da se obeleži veliki pravoslavni praznik. Manifestacija počinje Liturgijom, a Časni Krst će biti donesen iz crkve Lazarice- rekla je Violeta Kaplarević, direktorka KCK, na konferenciji održanoj povodom predstojeće manifestacije.

Prema njenim rečima, nadmetanje za Časni krst je jedna od najvećih manifestacija koju Kulturni centar organizuje u saradnji sa Crkvenom opštinom Kruševac i mesnim zajednicama Bela Voda i Šavrane, pod pokroviteljstvom grada Kruševca.

Nadmetanje za Časni krst u Beloj Vodi startuje u podne, u isto vreme i u selu Šavrane, a nakon liturgije u Crkvi pokrova presvete Bogorodice, kulturnog programa u kome će učestvovati Streličarski klub „Carska strela“ i Vitezovi grada Kruševca, vodoosvećenja i blagosiljanja plivača. Svečani ručak je u 12 i 30 časova.

Inače, učesnici u plivačkom nadmetanju za Bogoljavljenski krst, kroz hladnu vodu moraće da preplivaju simboličnu trasu od 33 metra, prema zemaljskim godinama Isusa Hrista.

Plivanje za Časni krst je prvi put nakon Drugog svetskog rata održano upravo u Beloj Vodi, pre 23 godine.

Na Bogojavljenje, vernici se pozdravljaju rečima „Hristos se javi“, a otpozdravljaju sa „Vaistinu se javi“.

Foto: krusevac.ls.gov.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *