Izbori: NADA pita za broj birača, u kampanju bez prisustva na lokalnim televizijama

Koalicija NADA, Odjek.rs

Prvi na listi za lokalne izbore koalicije NADA, predsednik kruševačkog odbora Nove demokatske stranke Srbije, Saša Anđelković, koji je i kandidat te liste za gradonačelnika,  naveo je da je koalicija od Gradske izborne komisije tražila podatak o broju birača, jer sumnja u njegovu tačnost. U izjavi povodom proglašenja liste naveo je da je ideja te koalicije da radikalno menja način trošenja budžetskog novca, te da će svoj program u kampanji predstavljati na “drugi način” jer joj  lokalne televizije nisu dostupne.

– Nacionalne i državotvorne stranke, Nova DSS i Pokret obnove Kraljevine Srbije, okupljene oko koalicije, smatraju da se država čuva na svim nivoima, od mesne zajednice do Skupštine Srbije i da su zbog toga demokratski izbori  veoma važni – naveo je Anđelković.

Upravo zbog toga, koalicija je još pri prikupljanju potpisa za podršku listi, od Gradske izborne komisije zatražila odgovor o broju birača u Kruševcu:

To smo učinili jer, po popisu čiji su rezultati objavljeni pre nekoliko meseci, broj punoletnih građana u je Kruševcu 94.711, dok je zvanični broj birača 106.080. Taj podatak odgovara stanju iz 2012. godine kada je broj stanovnika u Kruševcu iznosio 128.752. Od tada pa do prošlogodišnjeg popisa broj stanovnika se smanjio za 15.170, a broj birača ostao isti što se uveliko protivi zdravoj logici.

Smatra da je razlika od 11.369 birača opasnost po izborni proces, “jer će aktuelna vlast štampati tačno toliko više izbornih listića, koji povećavaju prag za svaki izborni rezultat opozicije i omogućavaju manipulaciju sa 11.369 glasova”

GIK, kako navodi, ni do danas nije dao zvaničan odgovor,  te se, kako ističe, “lokalni izbori u Gradu Kruševcu već mogu smatrati nelegitimnim”.

Ideja koalicije NADA je da “radikalno promeni način na koji se raspolaže budžetom Grada”, da preduzme mere za sprečavanje svakog oblika korupcije, koje podrazumevaju da građani preko sajta Grada imaju uvid u svaki ugovor i svaki račun plaćen na teret budžeta.

Anđelković je naveo da, kao ni na svim izborima od 2012. godine, ni sada neće imati pristup lokalnim televizijama, te će građanima svoj program i kandidate predstavljati.

Koalicija NADA, predala je za lokalne izbore listu od 35 kandidata. Takođe, petoro kandidata iz Kruševca, nalazi se na poslaničkoj listi te koalicije.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *