Muke sa parkingom: Nedovoljno mesta, parkira ko gde stigne

vozila aprking, odjek.rs

Pronaći slobodno parking mesto ispred stambenih zgrada postalo je prava lutrija, pa se mnogi iz nužde parkiraju na zelenim površinama. Stanari kažu da je ispred zgrada sve više nepoznatih vozila, da se parkinzi neretko neracionalno koriste, te da su problem i neregistrovana vozila koja mesecima pa i godinama stoje na istom mestu. U komunalnoj miliciji navode da se po prijavi građana takva vozila uklanjaju odmah.

Sugrađanin Dušan Ć. kaže da 40 godina koristi parking ispred svoje zgrade i da se ranije nikada nije dešavalo da nema slobodnih mesta.

– Sada, kad god pomerim vozilo sa parkinga, nemam gde ponovo da se parkiram. Viđam ovde i neka nepoznata vozila, vlasnici nisu stanari ovih zgrada. To je toliko postao veliki problem da više ne pomeram auto sa parkinga, sem kad baš moram.

U nedostatku parking mesta, mnogi se parkiraju na mestima koja nisu za to predviđena.

– Ne znam da li da se ljutim na komšije koje se parkiraju gde stignu. Realno, negde moraju, ali je problem što često zatvore vozilom prilaz zgradi, ne daj bože ni hitna ni vatrogasci ne bi mogli da priđu. Parkiraju se i na trotoarima, na zelenim površinama, svuda. U celom naselju od popodnevnih časova do jutarnjih sati, nigde nema slobodnog parking mesta – kaže meštanin naselja Bare.

Sugrađanka D.M. smatra da je problem i neracionalno korišćenje parkinga.

Mnogo je više kola nego ranije, to svakako pravi problem, ali su problem i vozači koji se parkiraju tako da bukvalno zauzmu dva mesta, ne razmišljaju o drugima. Ako bi se krenulo sa sankcionisanjem, verovatno bi dobro razmislili kako se i gde parkiraju. Ovako, radi šta ko hoće.

vozila neregistrovana, odjek.rs

Kao posebnu bahatost, građani navode i neregistrovana vozila koja zauzimaju parking mesta.

Ima vozila koja godinama stoje na istom mestu, obrasla trava oko njih. To me svaki put iritira dok tražim slobodno parking mesto. Bezobrazno, a i kažnjivo, ali niko ne reaguje. Meni je pauk podigao vozilo kad sam se na kratko parkirala mimo parkinga jer nisam imala gde, a neregistrovana vozila niko ne dira- navodi sugrađanka Dragana.

U komunalnoj miliciji kažu da se godišnje sa parkinga ukloni dvadesetak neregistorvanih vozila, ali da je broj izdatih prekršajnih naloga znatno veći jer, kako objašnjavaju, mnogi vlasnici nakon obaveštenja da su u prekšaju sami uklone svoja vozila.

Vozila se sa parkinga uglavnom uklanjaju po prijavi građana, a sa ostalih površina tokom patroliranja.

Po telefonskoj prijavi građana vozila se uklanjaju odmah, jer se takve prijave smatraju hitnim. U ostalim slučajevima, u zavisnosti od procene posledica prekršaja, vlasniku se na automobilu ostavlja obaveštenje o prekršaju, kao i rok od osam dana da dostavi pisanu izjavu o tome ko je upravljao vozilom, kako bi se utvrdio ko je učinio prekršaj – kaže Dejan Ušljebrka, načelnik komunalne milicije.

Ukoliko vlasnik u propisanom roku ne dostavi izjavu, nalaže se da odmah ukloni vozilo.

Ukoliko vlasnik vozila u navedenom roku ne dostavi izjavu o tome ko jeupravljao vozilom, pribavljaju se podaci o vlasniku preko Policijske uprave Kruševac, kako bi mu se uručio prekršajni nalog, jer se time smatra da je on počinioc prekršaja. Nedavanje izjave takođe je prekršaj po Zakonu o komunalnoj miliciji i za taj prekršaj je takođe predviđena novčana kazna kojom se sankcioniše vlasnik vozila – navodi on.

Troškove podizanja vozila i ležarinu vozila plaća počinilac prekršaja, odnosno vlasnik vozila ili lice koje je upravljalo vozilom. U zavisi od težine vozila, kazna se kreće od 4.200 do 10.200 dinara, ukoliko se za vozilo dođe u roku od 24 sata, od trenutka kada je vozilo premešteno na teretni parking Poslovnog centra. Nakon toga vremena, dodaje se 24 dinara po satu ležarine.

Prijava neregistrovanih vozila na parkinzima, može se podneti komunalnoj miliciji pisanim ili telefonskim putem ili pisanim putem preko pisarnice kruševačke Gradske uprave.

D.P.

1 Comment

  1. Poslao sam mail sa sve slikom i nista, ne registrovani automobili i dalje stoje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *